1945 en het verraad in Wervershoof en Medemblik

Met 4 en 5 mei in gedachten: het laatste boek dat ik schreef gaat over de oorlog 1940-1945 in Wervershoof, Andijk en Medemblik, met informatie uit de omgeving van deze plaatsen.

De verzetsstrijders uit Wervershoof zijn overigens geïndiceerd door hun eigen mensen uit het toenmalig verzet. En diegenen, die voor dit verraad werden aangezien, zijn wel afgekamd voor de samenwerking met de Duitsers en hebben daarvoor de straf uitgezeten. Maar wel: enkel voorarrest.

Het hoe en waarom? Omstreeks half maart 1945 werden er in een ruime week op de Weteringsschans in Amsterdam 83 personen dood geschoten, onder andere komende uit het verzet van Wervershoof en Medemblik.

En nadien opgestapeld, dus niet gekist, en daarna in een vrachtwagen gegooid en in diverse massagraven gedumpt in Bloemendaal in de duinen.

Overigens de hoofdreden waarom de verzetsstrijders uit Wervershoof in de ‘dodencel’ terecht kwamen, is dat ze bij hun arrestatie in het bezit waren van een vuurwapen.

Dit terzijde, velen deden zaken in Wervershoof, Andijk en Medemblik met de Duitse bezetter en de kunst was om hier en daar dit zo te doen dat de omgeving geen idee had dat de onderdrukker werd geholpen. Laten we wel zijn en het erop houden; er moest gewoon brood op de plank komen om te overleven.

Het boek 1945 is niet te koop. Echter de plichten en rechten met de documenten en het intellectueel eigendom voor een belangstellend persoon, denkbaar wel.


Reacties naar peter.koomen300@gmail.com.