De jeugd van Hensbroek genoot van leuke activiteiten in voortuinen.
De jeugd van Hensbroek genoot van leuke activiteiten in voortuinen. (Foto: Theo Annes)

Memorabele Koronaproof Koningsdag

HENSBROEK - De gezelligheid in het dorp was te voelen. Men was er weer even op uit, er was kletspraat, overal blije kindergezichtjes, opa’s en oma’s die fanatiek samen met hun kleinkind in de grabbelton graaiden, mama’s die de zoveelste 0,20 euro voor hun kinderen uit de portemonnee toverden.

Sjoelen, spijkerpoepen, blikken en ringen gooien, hinkelen, koek- en spekhappen. De oud-Hollandsche spelletjes waren goed vertegenwoordigd. De nieuwe variant ballon scheren deed het bijzonder goed en gelukkig bleven de meeste ballonnen heel. De gratis cupcakes waren al voor het middaguur op. Kinderen stuiterden nog tot laat op de trampoline of het springkussen dat in de Roodeswerf was neergezet. Deze Hollandse traditie had een mooi internationaal tintje; zelfgemaakte Thaise loempia’s, heerlijke bami en schaafijs.

Op vijftien adressen waren activiteiten geregeld. Initiatiefneemster Vanessa Kirunda-Appelman is trots: "Dankzij de inzet van mijn dorpsgenoten en iedereen die een rondje door het dorp maakte, hebben we een memorabel leuke Koningsdag gevierd. Ik hoop dat er in de andere dorpen toch ook nog leuke initiatieven zijn ontstaan, want de kinderen hebben hier zo van genoten. Ik vind het jammer dat er door een aantal gemeenten op voorhand is ingegrepen. Gelukkig niet door de gemeente Koggenland. Handhaving heeft wel degelijk een oogje in het zeil gehouden, maar stak complimenteus zijn duim op omdat de regel 'Kinderen in de voortuin, ouders aan de zijlijn' goed werd nageleefd."


Een vertegenwoordiger van het Oranjecomité stond dinsdag blij verrast in menig voortuin te genieten van alle vrolijkheid. "Wie weet is dit een leuke mogelijkheid voor een nieuwe traditie voor ons dorp", liet hij zich ontvallen.

Het plezier spatte eraf tijdens de Koronaproof Koningsdag!