Stroom

Deel twee

Geen internet of televisie meer, dus ook geen nieuws. Wat te doen?

Geen drinkwater[1], de vrieskist ontdooit, stoplichten werken niet meer, chaos op de wegen, treinen rijden niet meer, of erger, staan midden in een polder stil en de spoorbomen gaan niet open. En elke motor, elektrische of op aardolie, staat stil als de tank leeg is. Een somber beeld.

Netbeheerders zijn in belangrijke mate afhankelijk van het overkoepelende Europese elektriciteitsnet, geen dienst die meer vatbaar is voor cyberaanvallen als deze. De digitale systemen zijn zo complex, dat het voorkomen van alle dergelijke aanvallen inmiddels bijna onmogelijk is geworden.

Randsomware versleutelt gegevens zodat gebruikers geen toegang meer hebben tot hun bestanden, of erger, de computernetwerken overnemen, onder meer de verdeling van de elektriciteit. In Europees verband probeert men daar iets aan te doen, maar het ontbreekt aan mankracht en soms ook aan de nodige kennis. Als er iets verkeerd gaat zijn dit eigenlijk doorgaans menselijke fouten. Bijvoorbeeld door een e-mail te openen zonder goed te kijken en of gewoon zonder erg ergens op te klikken, Leiden in last! Het is onvoorstelbaar hoeveel keren dat er aanvallen worden uitgevoerd op de overheid en industriƫle instellingen en particulieren blijven er ook niet van verschoond. Netbeheerders zijn afhankelijk van onze naaste buren Belgiƫ, Duitsland en Frankrijk, in het overkoepelende orgaan van het Europese elektriciteitsnet.


[1] Dus zorgen voor een voorraadje water en een goede waterfilter.

Reacties naar peterkoomen300@gmail.com.