Leden van Wierhaven genieten van de schoonheid van de natuur.
Leden van Wierhaven genieten van de schoonheid van de natuur. (Foto: aangeleverd)

'We leven in een uniek gebied'

MEDEMBLIK - "Veel Nederlanders weten wel hoe mooi Zuid-Frankrijk is, maar niet hoe mooi het Robbenoordbos of de Wieringerkust eigenlijk is. We leven in een uniek gebied met een grens van zout en zoet, een grens van nieuw en oud land en veel water. Dankzij corona gaat iedereen op zoek naar de mooie plekjes in de buurt. Men krijgt er oog voor en leert het waarderen. Bijkomend effect is wel dat de natuur meer onder druk komt te staan van recreatie. We zijn daarom op zoek naar die balans. Rustgebieden afwisselen met recreatieve natuur."

Natuurvereniging Wierhaven zit in de lift

Aan het woord is Bob Woets, voorzitter van Natuurvereniging Wierhaven. Een vereniging die officieel in maart 1973 is opgericht door Otto de Vries uit Wieringerwerf onder de naam Vogelwacht Wieringen en Wieringermeer. "In onze huidige vorm bestaan we sinds januari 1983. Deze vereniging kende echter ook voorlopers. Het was namelijk al in 1959 dat mijn - helaas in 2019 overleden oom - Dick Woets op 14-jarige leeftijd de ‘Vogelwerkgroep Wieringermeer’ stichtte. Dat ging toen niet via de officiële kanalen en was ook geen uitgebreide vereniging met leden. Van hem heb ik overigens wel het 'vogelvirus' geërfd."

Intentie

Natuurvereniging Wierhaven is opgericht met de intentie aan educatie en soortbescherming te doen en deze te monitoren. Momenteel telt de club bijna 110 leden. Bob: "Tientallen jaren geleden telde de vereniging wel eens ruim tweehonderd leden, het is mooi als we dergelijke aantallen opnieuw halen. Mensen worden zich steeds bewuster van de natuur rondom huis. Corona draagt daar absoluut aan bij. We zien dat gelukkig terug in het aantal betrokken mensen bij onze vereniging. Lid of niet!"

Jeugd

Op de vraag wat de criteria zijn om toe te treden tot de vereniging antwoordt Bob: "Iedereen mag lid worden, zowel binnen als buiten ons werkgebied. Natuurvereniging Wierhaven is actief in de voormalige gemeenten Wieringen, Wieringermeer en de stad Medemblik. Dat is van oudsher zo ontstaan. Ook natuurliefhebbers die hier zijn opgegroeid en door lid te blijven toch op de hoogte willen blijven van onze regio." Volgens Woets zijn nieuwe leden meer dan welkom. "Het zou ook mooi zijn als we meer jeugd aan onze vereniging kunnen verbinden. Natuureducatie is zo belangrijk om zo veel mogelijk mensen bewust te laten zijn van hoe mooi en waardevol de natuur om de hoek al kan zijn!"

Excursies

De leden van Natuurvereniging Wierhaven ontvangen tweemaal per jaar het verenigingsblad met de naam ‘de Meerkoet’. "Verder organiseren we jaarlijks zo’n vijftien tot twintig excursies waaraan onze leden veelal gratis kunnen deelnemen. We zijn overigens blij verrast hoeveel zich vorig jaar aansloten bij een digitale jaarvergadering. Zelfs de ouderen wisten de weg te vinden! We zijn erg actief via Facebook, Instagram en de website."


De meerwaarde van Natuurvereniging Wierhaven zit 'm volgens Bob vooral in de kennis over het gebied. "We hebben altijd diverse werkgroepen gehad. Elke werkgroep kent zijn eigen specialisme. Denk aan vogels, zoogdieren en planten. Daarom zijn onze excursies ook zo leuk!"

Energietransitie

Naast excursies houdt de vereniging zich bezig met zogenaamde tellingen. Denk aan vlinder- en mollentellingen, maandelijks alle wadvogels van Den Helder tot Den Oever en alle ganzen in de gehele Wieringermeer. "Ruim tien tellers gaan maandelijks gecoördineerd op pad en verzamelen enorm veel waardevolle informatie. Daarnaast speelt er veel in onze regio. De energietransitie, ontwikkelingen op water en op land. Dijken moeten verzwaard. Onze kennis is zeer waardevol voor diverse projecten." De natuurwaarde behouden in een tijd waar onder meer stikstofproblematiek, CO2-uitstoot, opwarming van de aarde en de grote hoeveelheden plasticsoep een grote rol spelen is een uitdaging. Bij Wierhaven helpen onze leden soms mee bij de opruimacties langs de Wieringer kust. Ongelooflijk hoeveel plastic je dan verzamelt! "

Meer weten? Zie www.wierhaven.nl

Prachtige natuur, om de hoek.