Nick Vlaar in de voorhoede.
Nick Vlaar in de voorhoede. (Foto: Erik de Ruijter)

Rode vlag op circuit Nurbürgring

Algemeen

Voor Nick Vlaar stonden 3 en 4 juli race vier en vijf op het programma op het circuit Nurbürgring in Duitsland.

Nick kreeg op vrijdag slechts een vrije training van twintig minuten om zich voor te bereiden voor de twee kwalificaties en de eerste race op zaterdag. Zijn eerste indruk: “een supergaaf circuit met diverse hoogteverschillen en verkantingen in de baan. Wel een circuit waar meters maken heel belangrijk is voor een goed ritme. Meters maken was het doel voor de twee kwalificaties op zaterdag. Daarin leerde ik de baan beter kennen, maar kwam ten opzichte van mijn directe concurrenten nog wel wat ritme tekort.”

De coureur behaalde voor de race de negende startplek. “Met een aantal hele snelle gastrijders een redelijke plek, maar had op dat moment de snelheid nog niet om meer voorin mee te doen. In de race kon ik mijzelf weer iets verbeteren qua rondetijd, maar nog niet het tempo wat ik graag wilde. Achter de kopgroep reed ik een redelijk eenzame race om uiteindelijk als zevende over de finish te komen.”

Zondag een warming up van tien minuten. “In deze warming up reed ik op versleten banden 1,4 seconden van mijn persoonlijk record af. Dit was het stapje wat ik nodig had om wel voorin mee te doen en gaf mij een goed gevoel en veel vertrouwen voor race twee. Twintig minuten daarvoor begon het licht te spetteren, dit leverde een lastige bandekeuze op. De regen zetten tien minuten voor de race meer door en we besloten voor regenbanden te gaan. In de inlap was ik erg voorzichtig, omdat ik geen idee had wat de grip was in de regen op dit voor mij nieuwe circuit. De eerste drie rondes van de race kon ik op de vijfde plaats rijdend de grip voelen en kreeg steeds meer vertrouwen. In de vijfde ronde kon ik het gat dichtrijden naar de nummer 4 en deze plaats overnemen. Ik was op weg naar de kopgroep van drie rijders die niet ver meer waren. Helaas een valpartij en de rode vlag die roet in het eten gooide. Bij een rode vlag wordt de eindstand gehanteerd van de een na laatste ronde. Hierdoor had ik de vijfde plaats behaald in race twee. Ik baalde van de rode vlag, want ik had het gevoel dat er een podiumplek in zat.” 

Met de minimale voorbereiding op dit circuit is Nick tevreden met de behaalde resultaten. Met een goed gevoel gaat hij op weg naar de volgende dubbele race op Assen in het weekend van 16 tot 18 juli. Het TT-circuit Assen kondigde aan dat vanaf 8 juli weer publiek mag komen op Assen. 

Het enige wat nodig is, is een geldige QR-code in de corona check app in combinatie met een legitimatie. De geldige QR-code is te verkrijgen via een vaccinatie of testen voor evenementen, net zoals alle evenementen op het moment.