Stroom

Deel vier: de hulpmiddelen

Een ‘Ham-radio [1] zoals de amateurs gebruiken is handig, maar intens duur in aanschaf. Hiervoor is een vergunning nodig een zogenaamde basisvergunning en begint met de letter C.

De overheid en de hulpdiensten hebben deze apparatuur ook nodig, om zo met elkaar te communiceren. En moeten dit op zijn minst tot hun beschikking hebben. Ik vraag mij af of dit ook wel zo is?

Overigens wij vallen voor de hulpdiensten onder regio Noord-Holland-noord.

Voor de eigenstroomvoorziening bestaat er een 'inverter', zeg maar een omvormer voor gelijkstroom naar wisselstroom om bruikbare stroom te maken. Maar hiervoor moet de beurs wel echt wijd open. Het is ietsje technisch, maar onze stroom uit het stopcontact is wisselstoom. In de auto maar ook windturbines, deze produceren gelijkstroom, kijk maar eens op het internet hoe dit werkt. Overigens onvoorstelbaar wat er zoal te koop is aangaande energie om bijvoorbeeld de koelkast te laten draaien op zonne-energie, welke eerst wordt opslagen in de batterijen, ook hier zit een fors prijskaartje aan, dat wel.

Maar als u vrij woont en beschikt over zonnepanelen, dan lijkt het mij raadzaam eens hiernaar te kijken, om uiteindelijk zelfstanding over de herwinbare eigen energiebron te beschikken. Maar van het netstroom af gaat niet eenvoudig, maar van gas daarentegen weer wel.

[1] https://www.veron.nl/activiteiten/noodcommunicatie.


Reacties naar peterkoomen300@gmail.com.