De felle brand bij APSO op 6 februari 1996.
De felle brand bij APSO op 6 februari 1996. (Foto: aangeleverd)

Vereniging vrijwillige brandweer in Ursem viert tachtigjarig bestaan

URSEM - De vereniging vrijwillige brandweer in Ursem is 13 maart 1941 opgericht met een officieel regelement. 'Het is ten doel het verlenen van hulp bij iederen brand binnen deze gemeente.' Zo staat het in het eerste artikel van de oprichtingsacte.

Midden in de oorlog begonnen

"We zijn begonnen met 25 blusleden", laat Kevin Bibo (31), aspirant manschap, weten. "We zaten midden in de oorlog en de bezetters confisqueerden vele materieel van de vereniging. De heer N. Mulder genoot vrijstelling van de inlevering van zijn herenrijwiel. Waarschijnlijk hadden ook diverse andere leden van de blusgroep zo'n vrijstelling, maar daar hebben wij geen bewijs van in ons archief gevonden. Na de oorlog in 1946 kreeg waarnemend burgemeester Van der Hall een aanbieding van de rijksinspectie van het brandweerwezen voor het verkrijgen van een motorbrandspuit voor het bedrag van 2.600 gulden. Daar werd een Amerikaanse Dodge Beep van gekocht."

Brandmelding

Alle inwoners van Ursem kregen 19 november 1959 een brief van burgemeester Jansen dat er per 21 november hetzelfde jaar 378 gebeld moest worden voor een brandmelding. "Waarom dit was is bij ons niet bekend."

Door B&W deed in 1962 een voorstel voor de aanschaf van een lage druk autospuit voor het bedrag van 40.000 gulden. "Deze nieuwe auto (Ford Thames Trader) werd op 14 maart 1964 overhandigd door burgemeester Janssen, die tevens ook de sleutel van de nieuwe kazerne overhandigde aan de commandant van de brandweer de heer A.J. Hille. Deze motorspuit staat nog steeds in Ursem en door enthousiaste vrijwilligers geheel gerestaureerd. Hopelijk is de motorspuit weer snel op de weg te bewonderen."

Grootste brand

De blusgroep heeft in 1968 waarschijnlijk de grootste brand in zijn bestaan gehad. "De brand in Rustenburg, waar zeven gezinnen in één avond dakloos werden en een schadepost van circa een miljoen gulden. Deze brand haalde zelfs de kranten in Deventer en Twente. Zo waren er nog meer memorabele branden, zoals de brand van APSO op 6 februari 1996; waar een boerderij in een heus ijspaleis was veranderd. De brand van polyesterverwerker Europol op 18 januari 1984 herinneren misschien veel mensen zich nog."

Vooruitgang met nieuwe pieper

Alle leden van de brandweer kregen in 1978 een pieper. Vanaf toen werd er niet meer met sirene gealarmeerd, maar kregen de leden via de pager een oproep.


"In 1981 hield het bestaan van brandweer Ursem op en ging over in de gemeentelijke brandweer van Wester-Koggenland. En later opgenomen in de gemeente Koggenland. In 2014 heeft een ieder van ons eervol ontslag gekregen van de gemeente, omdat we opgingen in de veiligheidsregio Noord-Holland Noord. De Ford Thames ging in 1983 met pensioen en kreeg het korps de beschikking over een DAF FA 1300 brandweerauto. Tot 2003, waarna we een MAN brandweerauto kregen. Tot op heden doet deze auto nog steeds dienst als uitrukvoertuig in ons korps. We bestaan thans uit twintig leden van jong tot ouder. We hoopten het tachtigjarige jubileum met iedereen te vieren, maar helaas strooide corona roet in het eten. Mocht straks het 'normale leven' weer doorgaan, hopen we het te vieren. We houden u op de hoogte."

Afbeelding
De brandweermannen proberen het vuur bij APSO eronder te krijgen.