Bert de Jong is de nieuwe voorzitter van stichting Medemblikker Meelmolen.
Bert de Jong is de nieuwe voorzitter van stichting Medemblikker Meelmolen. (Foto: Fotografie-RG)

Lekker brood bak je met meel van De Herder uit Medemblik

Algemeen

Piet Goverse was de laatste tien jaar voorzitter van Stichting de Medemblikker Meelmolen. Piet betekende in deze jaren zeer veel voor de molen en zette zich altijd met veel enthousiasme in voor het wel en wee van de molen. Hij heeft te kennen gegeven te stoppen als voorzitter en overhandigde tijdens de laatste bestuursvergadering de voorzittershamer aan Bert de Jong. 

“Ik ga er alles aan doen om de Herder op een goede, gezonde manier voort te laten bestaan”, zegt Bert. “Mijn doel is om de komende jaren het bezoekersaantal te verhogen, dat doen we onder meer door middel van een intensieve samenwerking met Het Poorthuis. Ook wil ik in het midden van de vrijwilligersgroep staan, een vraagbaak zijn, maar ook open staan voor hun ideeën en luisteren naar eventuele klachten. Ik doe momenteel een opleiding tot molenaar en die hoop ik volgend jaar af te ronden. Ook weten wat voor producten je verkoopt en de verbinding zoeken met andere ondernemers in Medemblik. Samen sterk staan door elkaar te ondersteunen. Piet Goverse had een enorm netwerk. Ik sta nu nog aan het begin, maar ik hoop ook zo’n netwerk voor de meelmolen op te bouwen.”

Historie

Naast meelmolen de Herder, aan de Westerdijk in Medemblik, staat het pittoreske Poorthuisje. Net als de molen is het Poorthuisje al vanaf 1500 terug te vinden in de archieven en op verschillende historische tekeningen. In het huisje woonde destijds de poortwachter die ’s nachts en bij bedreigingen van buitenaf de stadspoorten afsloot. Tijdens de herbouw van de molen van 1986 tot 1990 is ook het huisje volgens origineel voorbeeld herbouwd. Vanaf 2014 is het huisje in gebruik als horecagelegenheid en heeft het een gezellig terras. 

Het Poorthuis

Stichting de Medemblikker Meelmolen zocht vaste huurders voor het Poorthuisje, omdat de capaciteit niet volledig werd benut. Martine van Seters en Jacques Laureys opende zondag 1 augustus officieel Het Poorthuis. Martine en Jacques werken met producten lokale ondernemers. Hierbij wordt gelet om zoveel mogelijk biologische, of producten geteeld zonder bestrijdingsmiddelen, te gebruiken. Zo bakt bakker Raat voor hen molenbrood van het meel van de molen. Dit meel wordt sinds kort gemaakt van biologische tarwe. Het Poorthuis is tot oktober van dinsdag tot en met zondag open van 11.00 tot 20.00 uur en van november tot maart van woensdag tot en met zondag van 11.00 tot 18.00 uur. “En, alle meelproducten en ons biertje De Klap van de Herder zijn, als de molen gesloten is, te koop in het Poorthuis”, laat Bert weten.

Lokaal

Ook het bakkerijmuseum winkelt bij De Herder. “Wij maakten onlangs afspraken met de nieuwe beheerder van de molen om bloem van de molen af te nemen”, laat Jacco Spil weten van het bakkerijmuseum. “We verwerken dat onder meer in onze krentenmikken die op hun beurt onder andere aangeboden worden in het welkomstpakket dat gasten van recreatiepark Zuiderzee krijgen. Zo zetten we lokaal Medemblik natuurlijk mooi op de kaart.”

Biologische tarwe

“Wie lekker brood wil bakken, doet dat met meel van De Herder”, zegt Hans van Loon. “Sinds kort verkopen wij meel gemaakt van biologische tarwe uit de Wieringermeerpolder. Dit geeft een extra lekkere smaak aan uw baksels. U proeft echt het verschil! Biologische granen bevatten meer mineralen en vitaminen dan granen van een bodem die bewerkt is met chemische middelen. “De meeste taarten van Het Poorthuis worden trouwens ook gebakken van dit heerlijke meel!”

Vrijwilligers

Gezellige vrijwilligers zijn altijd welkom bij De Herder. Helpen in de molen en de molenwinkel. Met mensen omgaan. Neem voor meer informatie contact op met Sjaak Pronk via tel. 06-30029516. 

Gevlucht

“Meelmolen De Herder is een icoon en staat op een prachtige plek in Medemblik”, vertelt Bert. “Om de molen te behouden moeten we het gevlucht vernieuwen. Door de coronaperiode hebben we veel geld misgelopen van bezoekers. Iedereen die hart heeft voor de molen kan een donatie schenken of sponsor worden. Meer informatie is te vinden op www.meelmolendeherder.nl.

Piet Goverse, oud voorzitter van stichting Medemblikker Meelmolen.
Meelmolen de Herder en Het Poorthuis, aan de Westerdijk in Medemblik.