‘Een jonge Hein Raat toont prins Claus zijn overheerlijke molenbrood (mei 1990).
‘Een jonge Hein Raat toont prins Claus zijn overheerlijke molenbrood (mei 1990). (Foto: aangeleverd)

Bakkerij Raat bakt weer molenbrood met meel van De Herder

MEDEMBLIK - Nieuwe uitbaters Martine van Seters en Jacques Laureys openden 1 augustus Het Poorthuis bij de meelmolen. Bakkerij Raat grijpt de gelegenheid aan om het molenbrood te herintroduceren, uiteraard met meel van De Herder.

Traditie in ere hersteld

Het is één van de bijzondere producten die wordt uitgelicht voor het 175-jarig jubileum. Hein Raat haalt herinneringen op: "Mijn vader en oom begonnen in de jaren ‘80 met een verruiming van het assortiment. Ze moesten opboksen tegen de broodfabrieken, die het gewone brood steeds goedkoper aanboden. Zij wilden de consument aantrekken die een wat zwaarder en voedzamer brood wilde eten. Dit werd gestimuleerd door de meelfabrieken, die ook werden uitgehold in de prijzenoorlog.”

Koninklijk tintje

Rond 1984 zagen het molenbrood (van gebroken tarwe) en volgraan (van geplette tarwe) het levenslicht. Het brood kreeg een koninklijk tintje, want toen prins Claus in 1990 de meelmolen opende mocht een jonge Hein het hooggeëerd bezoek plakjes molenbrood met stukjes appel aanbieden. "Hij smulde ervan! Ik vroeg aan hem: ‘meneer Claus, wilt u misschien nog een plakje proeven?' Toen nam hij er gelijk twee, want hij had die ochtend nog niet gegeten!”

Klanten bleven om molenbrood vragen

Toch raakten de klanten, met de komst van andere soorten, na verloop van tijd een beetje uitgekeken op de broden van het in Medemblik gemalen meel. Het volgraan bleef tot 2010 bestaan en in 2013 was het ook gedaan met het molenbrood. "Toch bleef ik er wel eens vraag naar krijgen. Daarom ga ik het meel nu weer afnemen van de molen en starten we dit weekend met de aanbiedingsprijs van 1,75 euro per brood. Daarna is het elke maandag, vrijdag en zaterdag weer vers verkrijgbaar.” 

Van tevoren bestellen? Dat kan online via www.bestellenbijraat.nl of bel 0227-541379.


Ook zin in dit overheerlijke molenbrood? Stap eens binnen bij Bakkerij Raat, gevestigd aan de Nieuwstraat in Medemblik.