Een aantal bewoners van de Veilingsweg laten zien dat links (op de foto) een trappetje hing.
Een aantal bewoners van de Veilingsweg laten zien dat links (op de foto) een trappetje hing. (Foto: Theo Annes)

'Trappen weg… veiligheid weg'

AVENHORN - Aan de Veilingweg in Avenhorn werd zo’n twintig jaar geleden gebouwd. In het bouwproject werd opgenomen dat op de beschoeiing een pergola werd gebouwd van drie meter hoog. Bewoners kregen inspraak bij de plannen en de pergola werd goedgekeurd. Tegen de verleende bouwvergunning kon tot zes weken na bekendmaking bezwaar aangetekend worden.

Gemeente handelde zonder overleg

Aangezien niemand reageerde in dat tijdsbestek was de vergunning akkoord. Op een later tijdstip werd er toch nog een brief gestuurd door de heer M. Stam. Daarin staat vermeld dat hij vindt dat door de pergola het vrije uitzicht op de Veersloot wordt belemmerd, maar ook dat er op diverse plaatsen langs de beschoeiing/kade, die overigens zo'n 1,5 meter hoog is, metalen trappen moeten worden geplaatst in verband met veiligheid. Dat vond de gemeente overigens een goed idee, staat in de retourbrief.

Houvast

Jarenlang waren de trappen zomers voor de jeugd een houvast om uit de Veersloot te komen en mensen kunnen makkelijk uit hun bootje stappen. Ook ’s winters was het makkelijker om op en van het ijs te stappen. Immers de sloot is te diep, want bij de zijkanten kan men niet staan. Nu heeft de gemeente de trappen weggehaald zonder overleg met de bewoners. “En dat vinden wij gek”, laat Dirk Braas namens alle families van de Veilingweg weten. "Tenslotte is op verzoek van de mensen uit de straat de trappetjes geplaatst om ieders veiligheid en B&W gaf opdracht aan de projectontwikkelaar. Dat is schriftelijk bevestigd. Vervolgens haalt de gemeente, zonder een enkel gesprek met de mensen uit de straat wat zij ervan vinden, de trappetjes weg. En de gemeente gaat ervan uit dat iedereen die erin valt een goede zwemmer is en zo naar de overkant zwemt."

Zonder overleg

Om te achterhalen waarom de gemeente de trappen heeft weggehaald werd op 21 april een brief namens de bewoners ingediend. De families Braas, Leek, Bleeker, Van der Heijden, Van Efferen, Stam, Hendrikse, Laan, Pater, Tessel, Blom, Koning en Huisman zijn verbaasd dat er geen overleg is geweest, vrezen dat de veiligheid in het geding komt en willen de trappen op korte termijn weer terug. De gemeente reageert: De trappen zijn inderdaad door ons verwijderd. Deze werden gebruikt voor het zwemmen en dan werd op de rekken geklommen. Dit veroorzaakt (zeer) gevaarlijke situaties en dat willen wij voorkomen. Wij hebben als gemeente een verantwoordelijkheid dat onze buitenruimte veilig is. Het is daarom ook expliciet in onze APV opgenomen dat het verboden is om op bruggen en andere (kunst)werken te klimmen. Langs de kade is een reling waar men zich aan vast kan klampen. Daarnaast is er de mogelijkheid om aan de overzijde het water te verlaten. Ons inziens is hiermee voldoende mogelijkheid om op een veilige manier het water te verlaten mocht iemand er onverhoopt in vallen. Wij begrijpen dat het teleurstellend is voor de jongeren, maar voor ons staat veiligheid voorop.

De gemeente refereert aan artikel 5:30a: brug klimmen en springen in openbaar water is verboden.

Trappen moeten terug

Natuurlijk snappen de bewoners dat artikel. Maar zij vinden dan dat de gemeente hierop moet handhaven. "Het belangrijkste vinden wij dat de trappen terug moeten komen, deze zijn ruim twintig jaar geleden geplaatst in overleg met de gemeente in verband met de veiligheid. Het wegnemen van de trappen kan juist voor zeer gevaarlijke situaties zorgen, de reling langs de sloot is op veel plaatsen onderbroken, daarnaast vinden we dat de schoeiing aan de overzijde op veel plaatsen te hoog is en als iemand door het ijs zakt zijn die, in veel gevallen, veel te ver. Hoezo, zijn de trappen gevaarlijk? De jeugd zwemt sinds heugenis al in de sloot. Eerst waren dat kinderen van de buurt met vriendjes. Nu komen ze ook uit andere buurten met zo'n vijftien tot twintig man. Je kan het verbieden, maar omdat het altijd al zo geweest is, kan je toch beter voor de veiligheid gaan en zorgen dat de trappen terugkomen? Wie heeft er nu niet in de sloot gezwommen? En.. het zijn niet alleen de kinderen van de Veilingweg, maar ook elders uit het dorp. Zij genieten elke zomer net zo goed van de verfrissing in de sloot."

Veilig

De bewoners van de Veilingweg hopen in elk geval dat de gemeente terug komt op hun besluit en zorgt dat de trappen spoedig weer terugkomen. "Het mooie weer komt eraan", zegt Dirk, "het zou fantastisch zijn dat iedereen, zwemmers en booteigenaren, weer veilig in en uit de sloot kunnen stappen."

Afbeelding