Pom Peerdeman tweede en Jarne Feenstra eerste.
Pom Peerdeman tweede en Jarne Feenstra eerste. (Foto: Inline-skating Radboud)

Spectaculaire driedaagse Radboud International Tournament in Medemblik en Wervershoof

Verenigingen

Het Internationale Inline Skeedskate Toernooi werd van 2 tot en met 4 juli in Wervershoof en Medemblik. De interesse van rijders uit binnen- en buitenland was groot, maar liefst 280 deelnemers uit België, Denemarken, Duitsland, Polen, Oostenrijk, Spanje, Nieuw-Zeeland, Israël  en natuurlijk Nederland.

Voor de breedte sport waren dit weer de eerste wedstrijden. Door de zeer hybride insteek van het toernooi, met wedstrijden voor zowel de beginnende skater als de topatleten, was de sfeer goed. Het thema #RollingTogether is dan ook net zo belangrijk als de competitie. Op de zaterdag kwam het allemaal tezamen, waarbij met de build-up race een groot peloton dames en heren van verschillende categorieën aan de start stond en later de 1-uurs race (aflossing) gereden werd. Hier stonden recreanten in dezelfde wedstrijd met een achtvoudig wereldkampioen in de baan en pupillen 1 jongens en meiden lieten al zien dat ze goed op snelheid meekomen, waarbij topskaters op grote snelheid overal met gemak langs vlogen. 

Voor de jeugd vond zaterdag tijdens het internationale toernooi ook een speciale pupillendag plaats. Hierbij konden kinderen één dag proeven van het toernooi, waarbij er apart gehuldigd werd met medailles voor de beste drie rijders per categorie. Tevens was er voor elke deelnemer een goodiebag en kregen zij een met een kaart waarmee ze handtekeningen konden scoren van de aanwezige top-inliners .

Het publiek genoot van buitenlandse rijders Inra Médard (BEL), die eerste werd in het klassement bij de senioren mannen en Peter Michael (NZL) 3e. Tevens was de klasse te zien van de aanstormende talenten Fran Vanhoutte (België), eerste (jun.A dames en bij de senioren), Hanne Mazur (Polen) eerste (Kadetten meisjes) en Daniëla Amor Gil Valenzuela (Spanje) eerste (meisjes Pupillen 3). Buiten de tijdrit van zaterdag zijn er 172 wedstrijden verreden tijdens het RIT.

Van de skaters van Radboud waren de beste klassementsuitslagen: Kay Schipper (Medemblik) tweede, Rick Schipper (Medemblik) vierde en Ivo de la Porte (Oostwoud) zevende bij de senioren heren. Iris Tiben (Medemblik) werd derde en Janne Berkhout (Hauwert) werd vierde bij de Junioren A dames. Bij de junioren B werd Chris Berkhout (Hauwert) tweede en Jet Fransen (Andijk) vijfde. 

Bij de junioren pupillen veel podium plaatsen: Jarne Feenstra (Wognum) en Pom Peerdeman (Hauwert) op de eerste en tweede plaats (pupillen 1). Fay Petitjean (Zwaag), Marin Kuin (Hoogkarspel) en Maartje Berkhout (Hauwert) op plaats 1, 2 en 3 bij de pupillen 2. Bij de pupillen 3 Lexie Ruiter (Wervershoof) tweede en Lotus Duijn (Hoogkarspel) derde, Jim Oosterhuis (Den Helder) derde. Bij de pupillen 4 pakte Bo van Rijn (Hoorn) de eerste plaats

Overige uitslagen staan op www.radboud-inlineskating.nl.

De organisatie kijkt terug op een geslaagd toernooi dat elk jaar een stap vooruit gaat met meer deelnemers en een professionelere opzet. Wethouder Joset Fit, die zaterdag aanwezig was om de rijders na de clubpresentatie toe te spreken, gaf aan dat de gemeente de organisatie ondersteund in de ambitie het toernooi uit te laten groeien tot een Europa Cup wedstrijd. De vereniging zoekt hiervoor grote en kleine sponsoren en hoopt ook dat mensen en bedrijven ‘Vrienden van het RIT ‘ willen worden. Kijk op de website.

Daniëla Amor Gil Valenzuela stal de show bij de start.
Chris Berkhout behaalde de tweede plek op het podium.
Iris Tiben werd gehuldigd als tweede, later gecorrigeerd derde en Janne Berkhout vierde bij de junioren A.
Kay en Rick Schipper en Ivo de La Porte.