Het aantal banen liep afgelopen jaar terug.
Het aantal banen liep afgelopen jaar terug. (Foto: Pixabay)

Werknemersbanen namen af

REGIO - In totaal waren in december 2020 zo'n 8,5 miljoen werknemersbanen, 264 duizend minder dan een jaar eerder. Het aantal banen liep terug tijdens de lockdowns van maart tot en met mei en van oktober tot en met december. 

Uit nieuwe cijfers over nieuwe, hervatte en beëindigde banen blijkt dat de terugval in banen tijdens de lockdowns vooral werd veroorzaakt omdat er minder nieuwe banen bijkwamen. In april 2020 was er een piek in het aantal beëindigde banen. Daarna werden in vergelijking met 2019 gemiddeld per maand niet meer, maar minder banen beëindigd.

Vanaf juni 2020, na het verlichten van de coronamaatregelen, nam het aantal nieuwe werknemersbanen toe. Maar in vergelijking met 2019 blijft dit aantal achter. Half oktober werden de maatregelen weer aangescherpt, en in november nogmaals. Vanaf half december opnieuw een harde lockdown. Het saldo eindigde in december 2020 op -71 duizend.

In de drie bedrijfstakken horeca, verhuur en overige zakelijke diensten (waaronder de uitzendbureaus) en cultuur, sport en recreatie verdwenen in 2020 naar verhouding de meeste banen. In april 2020 verdwenen in deze bedrijfstakken per saldo respectievelijk 11% (42 duizend), 5% (50 duizend) en 6% (8 duizend) van het totaal aantal banen in de bedrijfstak. Voor alle drie geldt dat er in de perioden van lockdown minder nieuwe banen bijkwamen dan in 2019. Door de diverse maatregelen kreeg het banensaldo een soort van jojo-effect. 

Binnen de horeca is onderscheid gemaakt tussen restaurants en fastfoodrestaurants, cafetaria's en dergelijke. 

Bij het onderscheiden van banen naar arbeidsrelatie (vast of flex) blijkt dat in april 2020 vooral banen van oproep- en uitzendkrachten verdwenen. Maar na de versoepelingen dat jaar kwam er ook weer veel terug. De baandynamiek bij oproep- en uitzendkrachten was in 2020 veel hoger dan bij werknemers met een contract voor bepaalde of onbepaalde tijd.