De smid in zijn element.
De smid in zijn element. (Foto: aangeleverd)

Ambachtenweekend met verloting

MEDEMBLIK - Bij het Nederlands Stoommachinemuseum is op zaterdag 17 en zondag 18 juli tijdens de ambachtenmarkt van alles te beleven. Diverse demonstraties worden gehouden en boomzaagkunstenaar Dave Harmsworth zaagt zondag een uil en andere dieren uit boomstammen. 

Maak kans op één van de houtsculpturen? Koop lootjes à 2,50 per stuk. De winnaar wordt zondag om 16.00 uur bekend gemaakt. Niet meer aanwezig? Het beeld kan later worden opgehaald. De overige beelden worden deze dag bij het museum geveild.

Kinderen kunnen bij de tinnegieter (tegen een kleine vergoeding) zelf iets gieten en bij de touwslager een touw slaan. In de smederij van het gemaal toont de smid zondag zijn smeedkunsten en vertelt enthousiast over zijn ambacht. Het museum is onder stoom. Op zaterdag worden demonstraties gehouden met de indrukwekkende pompinstallatie van het gemaal. Buiten draait de asfaltmolen, evenals de baggermolen in de museumhaven en rijdt stoomwals Hendrik Jan puffend in ‘t rond.

Schipper Rob Smak van de Koggevaarder vaart zijn passagiers langs mooie plekken rondom Medemblik. Elke zaterdag en zondag om 13.00, 14.00 en 15.00 uur. Combinatietickets museumbezoek én rondvaart: kinderen 5 tot 12 jaar 12,50, jongeren vanaf 13 jaar en volwassenen 15 en Museumkaarthouders 8 euro per rondvaart. Reserveren via tel. 0227-544732.

Nederlands Stoommachinemuseum, Oosterdijk 4 in Medemblik. Reserveer online tickets via www.stoommachinemuseum.nl.