Nog steeds laat Steens zich inspireren door de legendarische Kees Stet.
Nog steeds laat Steens zich inspireren door de legendarische Kees Stet. (Foto: aangeleverd)

Westfries Collectief treedt weer op


REGIO - Na meer dan een jaar niet kunnen optreden, gaat het Westfries Collectief eindelijk weer van start. Met meer dan zestig optredens per jaar timmert het Westfries Collectief al jaren goed aan de weg.

Het Westfries Collectief bestaat al meer dan tien jaar. Zanger/cabaretier René Steens profiteert al meer dan een decennium van de kracht van West-Friese grappen en grollen. Anekdotes, liedjes en natuurlijk de gortdroge en ondeugende moppen: het gaat er bij veel mensen nog steeds in als zoete koek. Steens is er trots op dat zijn shows niet alleen de oudere generatie doen schaterlachen, ook jongeren vinden zichzelf terug in de streekgebonden humor.

Nog steeds laat Steens zich inspireren door de legendarische Kees Stet: de herenboer die in zijn zondagse kostuum mét rode zakdoek en ziekenfondsbrilletje op de neus geen blad voor de mond neemt. "Grappige vertellingen over alledaagse gebeurtenissen, die kunnen lang mee", weet Steens.

Samen met Kees Stet jr. plaatste René Steens begin jaren tachtig zijn shows in een bredere context. De karakteristieke moppen werden afgewisseld met vrolijke liedjes. Na zijn overlijden in 2008 zette Steens onder de naam Westfries Collectief zijn optredens voort. Bijgestaan door liedschrijver Jan Dijk toert het Westfries Collectief nu al meer dan tien jaar door heel Noord-Holland en daarbuiten. Ze duiken op als verrassing bij een feest, jubileum, vergadering of huwelijk en uiteraard in buurtcentra en verzorgingshuizen. Steens: "Van heimelijk lachen achter de hand tot ronduit schaterlachen, ik maak het allemaal mee. En vooral bij het zingen van oude liedjes zie je zo veel herkenning bij de mensen. Dat geeft mij nog steeds energie."

Kijk voor de agenda op www.westfriescollectief.nl.