Vaderdag viert het mannelijk ouderschap.
Vaderdag viert het mannelijk ouderschap. (Foto: Pexels)

Waar komt Vaderdag vandaan?

Op zondag 20 juni is het Vaderdag; tijd om je vader of grootvader te verwennen. Een ontbijtje op bed, een lekkere fles wijn en die oude rakker is alweer snel tevreden. Waar komt Vaderdag eigenlijk vandaan?

Vaderdag wordt al sinds 1479 gevierd door christenen in Europa. Het wordt echter op een andere dag gehouden dan wij gewend zijn, namelijk op 19 maart. De christelijke Vaderdag wordt ook wel het feest van St. Jozef genoemd. St. Jozef was de peetvader van Jezus Christus. Zijn naam wordt gevierd op een 'naamdag' in Polen en Canada. Op deze dag mogen alle Jozefs, Josephines en alles wat daarop lijkt hun naam vieren. Het feest ontstond in landen als Spanje, Portugal en Italië en wordt daar nog steeds gevierd. Zoals zoveel feestdagen groeide de traditie pas echt nadat het in de Verenigde Staten was geïntroduceerd. De meningen zijn verdeeld over wanneer de allereerste Vaderdag plaatsvond. Op 19 juni in 1910 werd de dag echter voor het eerst gevierd door de kerk.

Vaderdag werd pas erkend als een nationale feestdag in Amerika toen Richard Nixon het in de wet ondertekende in 1972. De dag werd in het leven geroepen als aanvulling op Moederdag en om het mannelijk ouderschap te vieren.

In de jaren zestig en zeventig ontstond er een ‘new fatherhood' beweging als reactie op de vrouwenbeweging. In een trend van gendergelijkheid werd van mannen verwacht dat ze gelijk werden behandeld als vrouwen. Hierbij kwam ook kijken dat steeds meer mannen huishoudelijke taken gingen overnemen.