Nucleaire elektriciteit

Als elke gemeente zijn eigen energievoorziening had, en dit kan, was het ‘geneel’ van het gas af verleden tijd. 

Kernonderzeeboten hebben kernreactors aan boord, de energie wordt opgewekt door zogenaamde kernsplijtingen. Deze zijn niet echt groot en zijn beheersbaar in te plannen bij elke gemeente. De brandstofcel maakt geen geluid en produceert geen uitlaatgassen.

Tot nu toe werden deze motoren uitsluitend als aandrijving bij raketten gebruikt, maar tegenwoordig wordt onderzoek gevoerd naar toepassingen voor het grote publiek. 

Het grootste probleem van bijvoorbeeld de elektrische auto blijft natuurlijk zijn actieradius. 


En in een min of meer verre toekomst, ligt een van de beste manieren om deze beperking te overstijgen, misschien dus in de atoomkracht. De ontwerper-technicus Loren Kulesus bedacht deze concept-car, namelijk de Cadillac WTF (World Thorium Fuel). Het is een prototype met atoomaandrijving dat een bereik zou moeten hebben van... honderd jaar! De wagen beschikt over 24 wielen met elk een elektrische inductiemotor die door kernenergie op basis van thorium wordt gevoed. De WTF vraagt als enig onderhoud een bijstelling van de wielen om de vijf jaar. Dit alles bevindt zich natuurlijk nog maar in een ontwerpfase. Maar wie weet rijden we over honderd jaar ons hele leven met dezelfde auto rond, zonder ooit nog om een tankbeurt te moeten. Of onze plaatselijke energie komt voort in deze vorm?


Reacties naar peter.koomen300@gmail.com