Hans Reedijk betrok kasteel Radboud in één van zijn fietsroute.
Hans Reedijk betrok kasteel Radboud in één van zijn fietsroute. (Foto: aangeleverd)

'Een route maken, is een speurtocht'

REGIO - Hans Reedijk (69) is motorrijder en geograaf. Na een studie sociale geografie en algemene economie werd hij leraar. Hij gaf veertig jaar lang aardrijkskunde en economie op het Jan van Egmondcollege in Purmerend. Maar zijn passie ligt bij aardrijkskunde. Dat maakt dat hij anders naar landschappen kijkt dan de gemiddelde mens: “Het gaat om de ruimtelijke ordening van het landschap. Wat je ziet, is nooit toevallig.”

Hans Reedijk maakt routes door Nederland

Sinds 1989 woont Hans in Medemblik. "Vanwege corona ga ik niet te ver weg. Dus geniet ik van een landschappelijk fietstochtje 'in eigen huis'. Maar als het mogelijk is dan trek ik het land weer door om nieuwe routes toe te voegen op www.fjreedijk.nl/motorgeografie.

Motor

Het maken van eigen lesmateriaal heeft Hans jaren (en nog steeds) met veel plezier gedaan. Dat enthousiasme combineerde hij de afgelopen jaren in het rijden op de motor en het maken van landschappelijke toertochten. "Het uitzetten van een motorroute en het verwerken van alle informatie kost vaak wel een dag of acht. Ik maak geen gebruik van een navigatiesysteem, maar maak van tevoren met de kaart een route en zet die in RouteYou. Dan rijd ik de route en pas die tegelijk aan."

Laten zien

Al dat werk doet Hans niet alleen voor zichzelf: “Ik wil anderen graag laten zien wat het Nederlandse landschap allemaal te bieden heeft. Mensen rijden de hele wereld rond en hebben niet door hoe mooi en divers Nederland is. Ze rijden er vaak doorheen zonder het te zien. Als ze weten waar ze naar moeten kijken, zien ze zoveel meer."

Vreemde streken

Hans komt voor het uitzetten van zijn routes in gebieden waar hij zelf nooit is geweest. "Het voordeel van mijn opleiding is wel dat ik weet waar ik naar moet zoeken. Dan kom ik nog dingen tegen die ik niet verwacht. Dat maakt het leuk, het wordt een speurtocht."

Toerplannen

Als de Medemblikker op zijn motor stapt, geniet hij altijd van het toeren en de omgeving. "Mijn project 'Het Nederlandse landschap vanaf de motor of vanuit de auto' beschouw ik als afgerond. In het najaar hoop ik de nodige motorkilometers in geaccidenteerd terrein te maken. Dicht bij huis moet men dan denken aan Luxemburg, de Eifel, Hunsrück en Pfalz."

Geschiedenis

In de loop der eeuwen is in het West-Friese landschap een afwisseling te zien van open water, wadden, kwelders en moerassen. Aan deze oude tijden herinneren de vrij hoge kreekruggen die dwars door West-Friesland lopen. Het zijn met zand opgevulde getijdekreken. Buiten de kreken werd klei afgezet die later zou inklinken. Uiteindelijk had de zee door sedimentatie van zand en klei een bastion opgebouwd dat onder een meters dik uitgestrekt en onbewoonbaar veendek verdween. Al rond het jaar 700 hebben de eerste bewoners van het huidige Medemblik zich op het einde van een kreekrug aan de monding van een veenriviertje gevestigd. Het oude Medemblik ontwikkelde zich tot een belangrijk internationaal en regionaal handelscentrum. Stap op de fiets en volg de route van het oude Medemblik van Hans en leer zoveel meer.

Heel West-Friesland

Zo valt er over diverse plaatsen interessante verhalen te vertellen. Ga op onderzoek uit. Hans beschrijft de landschappelijke bezienswaardigheden en wetenswaardigheden van onder meer kasteel Radboud, De Vooroever, Stoommachinemuseum, Twisk: beschermd dorpsgezicht, De waterberging bij Twisk en Daliegaten noordelijk van Twisk.

Pak de fiets

In zijn routes beschrijft Hans uitgebreid de geschiedenis of belevingswereld van zijn onderwerpen. Interesse om de mooie West-Friese omgeving te verkennen? Of pak de motor en ontdek hoe mooi Nederland is. Kijk op www.fjreedijk.motorgeografie.nl of www.routeyou.com en geniet van de mooie uitgestippelde routes door Medemblikker Hans Reedijk.

Pak de fiets en ontdek je eigen omgeving.