Even geen rokertje op Werelddag zonder tabak.
Even geen rokertje op Werelddag zonder tabak. (Foto: Pixabay)

Werelddag zonder tabak

REGIO - Werelddag zonder tabak vindt jaarlijks plaats op 31 mei. Het is bedoeld om wereldwijd aandacht te vestigen op de preventie van roken en de negatieve effecten daarvan op de gezondheid, die op dit moment leiden tot 5,4 miljoen doden wereldwijd per jaar.

Het is een dag voor veel rokers om de stand van zaken op te maken van hun rookgewoontes en om, waarom niet, te overwegen om te stoppen met roken. Voor de coronacrisis overwoog 74% van de rokers om te stoppen met roken. Het virus biedt een extra argument om die stap te zetten. Rokers zijn namelijk kwetsbaarder en lopen meer risico op ernstige symptomen en ongewenste effecten bij een besmetting met COVID-19. Toch geven sommige rokers aan tijdens deze crisis meer te roken dan anders.

Het thema van Werelddag zonder tabak is: jongeren beschermen. Denk dan aan bescherming tegen de manipulaties van de industrie en voorkomen dat ze tabak en nicotine gaan gebruiken. Jongeren zijn eenmaal gevoeliger voor verslaving. En dat is voor de tabaksindustie voordelig.

Waarom niet roken?

Nicotine kan zorgen voor drie soorten verslavingen:

Lichamelijke verslaving. Men rookt een sigaret, omdat bepaalde zenuwcellen in de hersenen gestimuleerd willen worden. Door deze stimulering komen sommige stoffen vrij in de hersenen, zoals dopamine, serotonine en adrenaline. Ze stimuleren het lichaam, hebben een kalmerend effect en geven een prettig gevoel. Het probleem is dat het lichaam er steeds meer van vraagt om hetzelfde effect te creƫren: het fysieke gebrek aan nicotine.

Psychologische verslaving. Het gebruik van een sigaret als een soort van houvast in allerlei emotioneel moeilijke omstandigheden. Roken om bezig te zijn, niet eenzaam te voelen, uit verveling, om een houding te geven of als beloning.

Gedragsverslaving. Roken uit automatisme: de sigaret is een dagelijks ritueel. Door al die gewoontes is het moeilijk om te stoppen, zolang er geen nieuwe gewoontes en rituelen zijn.

Dokters zullen zeggen: begin er niet aan!