Doe mee met de Ronde van de Westfriese Omringdijk.
Doe mee met de Ronde van de Westfriese Omringdijk. (Foto: Sjoerd Tullenaar)

Aanmelden voor de Ronde van de Westfriese Omringdijk

REGIO - De Ronde van de Westfriese Omringdijk start en finisht zondag 4 juli op een unieke plek bij het Stoommachinemuseum, aan de Oosterdijk van Medemblik.

Tijdens dit toerfietsevenement kiezen deelnemers uit historische routes van 50, 80 of 135 km, waarbij de Westfriese Omringdijk een hoofdrol speelt. De finish is vervolgens ook bij het Stoommachinemuseum in Medemblik. De inschrijving is geopend. In verband met de coronarichtlijnen is er een deelnemerslimiet ingesteld en zijn er maar een beperkt aantal startbewijzen beschikbaar. Inschrijven is mogelijk via www.rondevandewestfrieseomringdijk.nl.


Voordat er op de fiets wordt gestapt kan er op de vroege zondagochtend worden genoten van een goede kop koffie aan de dijk in Medemblik. Voor een optimale spreiding over het parcours en om drukte bij de start te voorkomen wordt er tussen 08.00 en 11.00 uur elke 10 minuten gestart met 35 fietsers. Zo kan er een veilig en verantwoord evenement neergezet worden. Nodig fietsvrienden uit om eindelijk weer een evenement met elkaar te fietsen en stem samen een starttijd af. Deelnemers uit andere startlocaties als Alkmaar, Hoorn, Enkhuizen én Schagen komen gedurende de dag ook langs het Stoommachinemuseum voor een tussenstop. De finish is ook weer bij het museum in Medemblik, waar je in de buitentuin bijzondere stoommachines kunt bewonderen.

West-Friesland

De Ronde van de Westfriese Omringdijk vindt dit jaar voor de tiende keer plaats. Het is een bijzondere tocht vol historie, met culinaire en culturele stops. Bij de verzorgingsposten onderweg kunnen deelnemers genieten van typisch West-Friese lekkernijen, zoals Westfriese krentenmik of Enkhuizer koeken. De Westfriese Omringdijk steekt op sommige plaatsen wel vijf tot zes meter boven het landschap uit. De slingers in de dijk zijn ontstaan door doorbraken. Het kolkende water bij de doorbraak zorgde voor diepe wielen, waaromheen in latere jaren de dijk werd gelegd. Het is een skitterende beleving om hierover te fietsen.