Piet Winterhoff in actie met KNRM.
Piet Winterhoff in actie met KNRM. (Foto: aangeleverd)

Piet redt boten in nood

Boot in nood op het IJsselmeer? Dan gaat de pieper van schipper Piet Winterhoff; de KNRM komt in actie. Binnen tien minuten zitten vrijwilligers van de reddingsmaatschappij in een boot op het water.

Zo’n veertig keer per jaar wordt de hulp van de KNRM ingeroepen. Vooral in de zomer, als het IJsselmeer vol ligt met zeilers en andere watersporters. "Als we worden opgeroepen, gaan we zo snel mogelijk naar het boothuis. Meestal gaat het om technische problemen: een brandje aan boord, een probleem met de mast of met de motor. Soms is een persoon te water, een boot aan de grond gelopen, of is er ergens een onbemande boot gevonden. Reden om je zorgen te maken. We gaan erop af, altijd met minimaal drie mensen, en we zien wat er aan de hand is. Dan voelen we adrenaline en spanning, maar door de training blijven we kalm."

Elke week trainen

De bemanning komt elke week bij elkaar om te oefenen. Een paar keer per jaar trainen ze samen met het buurtstation Andijk. "Het is de bedoeling dat alle vrijwilligers daarbij aanwezig zijn. Je moet je kennis op peil houden. En het is goed om elkaar te kennen, je moet op elkaar kunnen vertrouwen. Niet alleen als het zonnetje schijnt, maar ook als we bij windkracht 8 ergens op af moeten.’

Zeebenen een pre

Vrijwilligers tekort? Absoluut! "We zijn nu ongeveer met veertien man en als je bedenkt dat er minimaal drie of vier mensen oproepbaar zijn, dan begrijp je dat we extra hulp kunnen gebruiken. Affiniteit met watersport is een pre, maar mensen hoeven geen ervaren zeeman te zijn. Ze krijgen na een beginners- introductie een uitgebreide opleiding van de KNRM, die ongeveer drie jaar duurt." Wil jij ook ‘es gewoon vrijwillig doen'? Laat het Vrijwilligerspunt Westfriesland weten, stuur een e-mail naar info@vrijwilligerspunt.com of bel naar 0229-216499.