Boschplein Enkhuizen: heel wat auto's moesten worden geduwd de afgelopen dagen.
Boschplein Enkhuizen: heel wat auto's moesten worden geduwd de afgelopen dagen. (Foto: Rodi Media)

Stormwind op IJsselmeer

REGIO - Het was een weekend waarin meerdere 'records' werden verbroken. Het weerstation op de Houtribdijk tussen Enkhuizen en Lelystad mat in de nacht van zaterdag 6 februari op zondag 7 februari stormwind. En voor veel automobilisten was het de afgelopen dagen zwoegen, met geduw en getrek van sportieve buurtbewoners om hen verder te helpen. De eerste strooiwagen in de oude straten van Enkhuizen werd pas maandagmiddag gesignaleerd.

Er werd zaterdagnacht 8 beaufort aan windsnelheid gemeten. Dat betekent dat er sprake was van een sneeuwstorm. De laatste winter dat we een koude golf hebben gehad was de winter van 2012, toen zaten we dicht tegen een Elfstedentocht aan. De Elfstedenkoorts is overigens ook nu alweer losgebarsten. Sneeuwstorm komt niet heel vaak voor: voor het laatst was dat elf jaar geleden. Op 9 januari 2010 werden op enkele plekken in Nederland ook deze windsnelheden gemeten. De harde wind verergerde ook dit jaar de overlast van de sneeuw: het opstuivende sneeuw (sneeuwjacht) vormt verraderlijke sneeuwduinen en veroorzaakt slecht zicht. Zaterdagnacht gaf het KNMI code rood af vanwege de kans op sneeuwjacht.

Strooiwagens

De eerste strooiwagens in het stadshart van Enkhuizen werden maandagmiddag pas gesignaleerd. Rijkswaterstaat strooide minstens 10 miljoen zout op de Nederlandse wegen in de nacht van 6 op 7 februari. In totaal hebben 546 strooiwagens bijna 100.000 km gereden, volgens de strooikaart van Rijkswaterstaat gedurende 19.00 uur 's avonds tot halverwege de nacht. Naast de 546 waren er ook 250 sneeuwschuivers aan het werk. Deze bijzondere nacht waren ruim 1200 medewerkers van Rijkswaterstaat in touw.

Teststraat gesloten

De teststraat in Bovenkarspel is al dagen uit voorzorg gesloten. GGD Hollands Noorden besloot vrijdagavond 5 februari al om deze teststraat op zondag te sluiten vanwege het winterse weer dat werd voorspeld. Veel andere teststraten zouden beperkt openblijven, maar sloten uiteindelijk ook hun deuren toen het KNMI code rood uitgaf. Mensen die een afspraak hadden staan voor zondag werden door de GGD geïnformeerd. Veel van de GGD-testlocaties zijn in de open lucht. Testlocaties die niet in een afgesloten ruimte zijn, werden niet veilig gevonden vanwege het winterweer.


Afbeelding