Jongeren in Enkhuizen schuiven afgelopen zondag sneeuw.
Jongeren in Enkhuizen schuiven afgelopen zondag sneeuw. (Foto: Aangeleverd)

Welzijn in Enkhuizen tijdens coronatijd

ENKHUIZEN - Welzijnswerkers Irit Hage en Kees Kramer van Welzijnswerk Enkhuizen hebben het afgelopen jaar honderd huisbezoeken afgelegd. Irit en Kees richten zich met name op volwassenen en ouderen. Naast de huisbezoeken wordt een deel van deze mensen regelmatig door Voor Elkaar in Enkhuizen gebeld om eenzaamheid te voorkomen.

Sneeuwplezier en iets voor een ander betekenen samen laten gaan

Ook is de aandacht van het welzijnswerk op jongeren gericht. Cayen en het tienerhonk zijn al maanden dicht voor activiteiten; in plaats daarvan zoeken de de jongerenwerkers de tieners op straat op. De tiener- en jongerenwerkers Kim Schlee, Sedef Ozdemir, Jochem Hoven en Dirk-Jan Post zijn veel op straat te vinden. Zo onderhouden ze de contacten en weten ze een beetje hoe het met de jongeren in Enkhuizen gaat. Dirk-Jan: "Jongeren vervelen zich en hebben weinig contact met vrienden en minder plezier. Kinderen en tieners krijgen thuis les maar vinden dat minder leuk. Ouders hebben toch minder invloed op de kinderen dan de leraar, waardoor er nogal eens gebekvecht wordt." De welzijnswerkers van Welwonen grijpen iedere mogelijkheid aan om er een activiteit van te maken. "Afgelopen zondag gingen we samen met de Enkhuizer jongeren in de weer met sneeuwschuivers en emmers zout om bij ouderen de paadjes sneeuwvrij te maken."

Ook de Bonte Veer is gesloten. Margreet Loots, welzijnswerker, en Edwin Huisman, kok van de Bonte Veer, leveren al sinds april 2020 bezorgmaaltijden. Margreet: "Het gaat om een overheerlijke daghap die persoonlijk door ons aan huis wordt afgeleverd. Er wordt ook tijd voor een praatje gemaakt. Dat persoonlijke contact wordt als heel fijn ervaren. De maaltijden vinden ze heerlijk! En dat ze ook nog hun verhaal kwijt kunnen, terwijl ze iemand levensecht in de ogen kunnen kijken, maakt voor velen de dag weer goed."

Het platform Voor Elkaar in Enkhuizen, waar de bezorgmaaltijden onder andere onder vallen, is opgezet door Welwonen in april 2020 omdat steeds meer welzijnsactiviteiten werden stopgezet vanwege de coronamaatregelen. Vrijwilligers en professionals bemensen het platform. Zeven dagen in de week kunnen mensen hiernaar toe bellen voor praktische ondersteuning, een boodschap of een maaltijd. 0228 350555.