Techniek Doet Het.
Techniek Doet Het. (Foto: aangeleverd)

Congres over techniek en onderwijs actueler dan ooit

GROOTEBROEK - De Kop van Noord-Holland draait zich warm voor het congres Techniek Doet Het op 17 november op het Martinuscollege in Grootebroek. Het congres van TechniekPact West-Friesland beoogt onderwijsprofessionals en netwerkpartners te inspireren en informeren op het gebied van techniek en onderwijs. 

Na de opening door minister Slob voor Basis- en Voortgezet Onderwijs staan toonaangevende sprekers en workshops op het programma. Onder andere ontwerper Daan Roosegaarde, kunstenaar Freaky Steel en pionier Edwin ter Velde gaan samen met de bezoekers aan het werk. 

''Het belang en de waarde van praktisch geschoolde techneuten wordt chronisch onderschat'', zegt projectleider Gerben Bakker. Hij vervolgt: ''De recente documentaire van VPRO Tegenlicht met als onderwerp 'De nieuwe elite', liet dit goed zien. Alle maatschappelijk transities starten bij praktisch onderlegde leerlingen en betekenisvol onderwijs. Dat is ook precies één van de redenen voor dit ambitieuze congres.'' Bakker stelt dat het verfrissend kan zijn het technisch onderwijs met een andere blik te bekijken: ''Met het strikken van Daan Roosegaarde en Edwin ter Velde heeft het congres bijvoorbeeld twee mensen in huis die techniek en innovatie koppelen aan vraagstukken als gezondheidszorg en duurzaamheid.'' Het programma is echter breed en divers; ook lokale initiatieven en lokale technische helden moeten de onderwijsprofessionals en netwerkpartners aanzetten tot actie. Zo kunnen bezoekers aan de slag met Internet Of Things (IOT) en racen met de elektrische wagens van de ERA Challenge. Bakker: ''Er is voor ieder wat wils.''

Doe jij mee?

Het congres heeft geen winstoogmerk en is alleen te bezoeken door genodigden. Ben jij actief op het gebied van onderwijs en/of techniek in de regio maar heb je geen uitnodiging ontvangen? Stuur dan een mail met motivatie naar congres@techniekpactwf.nl en wie weet ben jij er ook bij.

TechniekPact 

Het TechniekPact West-Friesland organiseert het congres. Dit pact is een samenwerkingsverband op het gebied van technisch onderwijs in relatie tot de arbeidsmarkt. Als doelen hebben zij de verhoging van de instroom in het technisch vmbo, de versterking van de opleidingen en de vergroting van doorstroom naar technisch mbo. Dit om uiteindelijk de arbeidsmarkt te bedienen met voldoende en goed opgeleid personeel.

Techniek Doet Het.