Het Sint-Pietershof aan het Dal in Hoorn is te bezoeken tijdens de Open Monumentendag.
Het Sint-Pietershof aan het Dal in Hoorn is te bezoeken tijdens de Open Monumentendag. Foto: vincentdevriesfoto.nl

Monumentendag in Hoorn gaat door

Algemeen

HOORN - Het bestuur van Open Monumentendag Hoorn heeft, in goed overleg met de gemeente, besloten om Open Monumentendag - die dit jaar gehouden wordt zaterdag 11 september - door te laten gaan. Wel zijn de richtlijnen van het RIVM van kracht en kan een pandeigenaar aanvullende maatregelen nemen.

Een aantal Hoornse monumenten openen hun deuren voor het publiek. Te bezoeken zijn zeker de Grote Kerk, ‘t Glop en het Statenlogement. Ook zijn twee prachtige Hoornse hofjes te bezoeken: het Claes Stapelhof aan het Munnickenveld en het Sint-Pietershof aan het Dal.

Het Claes Stapelhof is een voormalig vrouwenhofje, gesticht in 1682 door Jan Jansz. Koekebacker, Pieter Bos en Claes Stapel. Het hofje is traditioneel rondom een binnenhof gebouwd. Op de binnenplaats waren de bleek, de waterpomp en een moestuin. De eenvoudige huisjes bestonden uit een kamertje van vier bij vier meter met daarin een bedstede, een vaste hoekkast en een stookplaats. Het Sint-Pietershof was een oudemannen- en vrouwenhuis, gebouwd in 1617 op de fundamenten van het voormalige Kruisherenklooster. Stijgende welvaart in de zeventiende eeuw in Hoorn leidde tot bevolkingsgroei. Hierdoor was er een nieuwe instelling nodig voor onder andere bedelaars en krankzinnigen. Het complex bestond uit een kapel of kerk, vleugels met verschillende woningen, een keuken en een eetzaal. De vleugels omsloten twee binnenplaatsen. 

Meer monumenten volgen. Houd de website www.omdhoorn.nl en de Facebookpagina ‘Open Monumentendag Hoorn’ in de gaten om te zien wat er allemaal te doen is op 11 september.