Vlnr bewoner en alliantie-lid Janny Meijer, wethouder Jeroen Broeders en wethouder Yvonne Roos-Bakker.
Vlnr bewoner en alliantie-lid Janny Meijer, wethouder Jeroen Broeders en wethouder Yvonne Roos-Bakker. (Foto: Elly Degeling)

Burgerparticipatie: eerste boom geplant voor bospark Hoogkarspel

DRECHTERLAND - Bewoners zijn blij dat er een begin is gemaakt met bospark Hoogkarspel, een idee van buurtbewoners zelf. Het 3,8 hectare grote bospark Reigersborg wordt een plek met veel groen, struinpaden en ruimte om te bewegen. Janny Meijer: "Mooi dat we als bewonersgroep bijdragen aan een prettige leefomgeving voor toekomstige bewoners die straks in de nieuwe woonwijk Reigersborg Zuid V komen wonen, het laatste deel van Reigersborg."

Nominatie Greenspot voor Biodiversiteit

Wethouders Yvonne Roos-Bakker en Jeroen Broeders plantten 2 maart de eerste boom voor het bospark in Hoogkarspel. Het park grenst aan de nieuwe woonwijk Reigersborg Zuid. Het bospark moet een plek worden met veel groen waar jong en oud elkaar kunnen ontmoeten en waar volop ruimte is voor natuurbeleving en bewegen. Het bospark vormt als het ware een groene buffer tussen de woningen in Reigersborg Zuid en de provinciale weg N307.

Initiatief bewoners

Het bospark is een initiatief van inwoners. Tijdens de bewonersavonden van het project Vitale dorpen bespraken inwoners hun wensen voor de invulling de groene buffer; een strook grond van ongeveer 3,8 ha die beschikbaar is voor groen met daarin drie bouwkavels.

Kleimaquette

Een aantal inwoners gingen hiermee aan de slag in de alliantiegroep Dorpspark Hoogkarspel. Een van de bewoners is Janny Meijer: "We willen graag een grote groene gordel rond Hoogkarspel met veel biodiversiteit. Daarmee willen we de directe leefbaarheid vergroten, maar ook de CO2 compenseren vanwege de verbreding van de Westfrisiaweg (de N307)."

Ontmoeten en bewegen

De wens van deze inwoners is daar een plek te realiseren waar men elkaar kan ontmoeten, de natuur kan beleven en kan bewegen. Zij maakten een maquette van klei voor een bospark verdeelt in ruimten om te spelen, te klimmen en te wandelen en met verschillende soorten begroeiing. In opdracht van de gemeente heeft een ontwerpbureau aan de hand van de wensen van de inwonersgroep een plan gemaakt.

Wethouder Yvonne Roos-Bakker is heel blij met de creatieve ideeën van de bewoners. "Het nieuwe bospark is een hele mooie invulling voor de plek die wij bestemd hebben voor groen. Reigersborg Zuid wordt zo een prachtige wijk waar men kan met plezier kan wonen én recreëren.”

Wethouder Broeders vertelt enthousiast over de indeling van het bospark. “We hebben echt samen met de bewonersgroep nagedacht over de inrichting van het bospark. Er komen dichte gedeeltes met bomen en heesters en open gedeeltes met elk een eigen thema. Zo is er een deel met bolbloemen, een klim- en speelweide, een insectvriendelijke bloemenweide, een gedeelte met natte vegetatie en een weide met fruitbomen. En midden in het park komt een een grasheuvel, een terp die verwijst naar de Bronstijd in Hoogkarspel, met zicht op de markante watertoren in Hoogkarspel.”

Bospark Hoogkarspel in najaar voltooid

Natuurspeelplek

Ook de bewonersgroep zelf is zeer tevreden. "De speelweide biedt volop speelplezier voor kinderen. Er komen een klimboom, boomstammen in verschillende hoogtes en boomstammen die als stapstenen in ondiep water staan. En in de omliggende bosjes maken we struinpaden", aldus Janny Meijer.

Wandelen

Wandelaars kunnen in het park een afwisselend rondje maken door de verschillende themadelen. De wandelpaden zijn voor iedereen goed toegankelijk, ook voor rolstoelen en rollators. "Op termijn wordt dit rondje opgenomen in de Groene Reiger wandelroute die vorig jaar is geopend. Ook deze wandelroute was een initiatief van ons als bewoners. de zeven kilometer wandelroute wordt straks met het bospark verlengd met een kilometer."

Lees verder op pagina 22



Een deel van het bospark, de insectenwand, is genomineerd als Greenspot voor biodiversiteit, een Greenspot is een plek in Noord-Holland waar samen met buurtbewoners de natuur een stukje rijker wordt gemaakt.



Een klein deel van de maquette die bewoners maakten van klei.