Op de camping zijn de vakantiewoningen al verkocht en bewoond. Alleen al voor de grondverkoop van het vakantieparkgedeelte kan Droomparken ongeveer 22 miljoen in rekening brengen.
Op de camping zijn de vakantiewoningen al verkocht en bewoond. Alleen al voor de grondverkoop van het vakantieparkgedeelte kan Droomparken ongeveer 22 miljoen in rekening brengen. (Foto's: Rodi Media)

Verkoop woningen Droomparken op Enkhuizerzand kent vliegende start

ENKHUIZEN - De verkoop van de 160 vakantiewoningen van Droomparken Enkhuizer Strand - op het nu nog Enkhuizerzand - loopt storm. De 32 ‘beachhouses’ zijn inmiddels bijna allemaal verkocht. Dit zijn woningen voor achtpersonen en direct aan het strand gelegen met vrij uitzicht op het IJsselmeer.

Droomparken verdient vele miljoenen

Kopers tasten flink in de buide voor de drie type woningen. De ‘beachhouses’ voor acht personen gaan weg voor een prijs vanaf 3 ton, plus de grond voor een verkoopprijs van 250.000 euro. Voor de grond van andere achtpersoonswoningen wordt 150.000 euro betaald, exclusief woning. Vier- en zespersoons woningen gaan weg vanaf 180.000 euro met een grondprijs variërend van 75.000 tot 100.000 euro. De eigenaren van de vakantiewoningen kunnen de grond ook pachten. Als alle kopers ook de grond kopen waarop hun vakantiewoning staat dan kan Droomparken met de grondverkoop alleen al 22 miljoen in rekening brengen. Van dit bedrag gaan de kosten af voor het bouwrijp maken en de aanleg van de infrastructuur.

Naast de miljoenen die Droomparken kan verdienen aan de grond komen de bedragen voor de verkoop van de woningen zelf. Een eenvoudige rekensom leert dat het hier al gauw gaat om 30 miljoen aan inkomsten minus vanzelfsprekend de investeringen die gepaard gaan met aanleg, bouw en plaatsing van de vakantiewoningen. Het gaat hier om de globale bedragen voor het formele vakantiewoninggedeelte van het nieuwe recreatiepark Enkhuizer Strand waar de 160 huizen mogen komen. De woningen die op het campinggedeelte staan, vallen hierbuiten. Deze vakantiewoningen – deels van hetzelfde type als de nieuwe woningen op het vakantieparkgedeelte - zijn al eerder verkocht, aan veelal Duitse toeristen, en reeds bewoond.

Openbaar groen

Intussen wil de gemeenteraad inzage in het taxatierapport dat de basis vormde voor de afspraken met de projectontwikkelaar over recreatieoord Enkhuizerzand. Uit deze stukken moet blijken hoe de afspraken totstand zijn gekomen en welke belofte de projectontwikkelaar heeft gedaan ten aanzien van het openbaar groen in het gebied. De gemeente heeft Enkhuizerzand kostenneutraal van de hand gedaan. Met de projectontwikkelaar is afgesproken dat Orez, nu Droomparken, het openbaar groen opknapt en tien jaar onderhoudt. Na tien jaar neemt de gemeente Enkhuizen die taak over. De verwachting is dat de kosten voor onderhoud dan inmiddels flink gestegen zijn.


Informatietent Droomparken op last burgemeester gesloten

ENKHUIZEN - Waarnemend burgemeester Dorus Luyckx heeft donderdagmiddag 4 maart opdracht gegeven om de informatietent van Droomparken te laten ontruimen en verzegelen. Droomparken heeft een preventieve last onder dwangsom gekregen waarin staat dat zij geen gebruik mogen maken van de informatietent. Eerder was al besloten dat de tent, een uit de kluiten gewassen ontvangstruimte, afgebroken moet worden. Handhavers waren donderdagmiddag ter plaatse en troffen een lopende verkoop aan waar alcohol werd geschonken en de coronamaatregelen niet gehandhaafd werden. Het terrein werd direct afgesloten. Vrijdag is de informatietent verzegeld. Gemeente Enkhuizen is voornemens de dwangsom op te leggen. De informatietent was velen een doorn in het oog omdat er geen vergunning voor was afgegeven. Droomparken had wel een vergunning aangevraagd, maar vóór de vergunningverstrekking het ontvangstgebouw al neergezet aan de oevers van het IJsselmeer.

Aantasting zichtlijnen Enkhuizerzand

Het presentatiegebouw staat midden in het zicht van het Buitenmuseum waarmee de veelbesproken zichtlijnen zijn aagetast. Juist over die zichtlijnen, vanaf het IJsselmeer op Enkhuizen en andersom, is heel veel te doen.

De nieuwe plek van de zeilschool met ingang van het nieuwe seizoen.
Het verkooppaviljoen dat zonder toestemming is geplaatst moet weg.