Henk de Graaf.
Henk de Graaf. (Foto: aangeleverd)

Eerbetoon Henk de Graaf (1925-2021)

ENKHUIZEN - Oud-aannemer, erelid van Dindua en oud-vrijwilliger bij stichting Helpende Handen is op 96-jarige leeftijd overleden.

Samen met zijn echtgenote Jannie de Graaf-Schaap, jarenlang het gezicht van stichting Helpende Handen, was hij actief bij deze organisatie, vertelt Ria Bosch, ook oud-vrijwilliger bij Helpende Handen. Hij deed altijd alles voor mensen met een kleine portemonnee. "De wekelijkse rit, Henk was een van de eersten die meedeed, naar de instelling in Castricum om iemand op te halen op vrijdag en weer terug te brengen op zondag, was gratis. Toen de autoritten uitbreidden, kreeg de chauffeurs de benzine betaald. Henk lette op als de benzine weer in prijs gestegen was."

Niets was hem teveel

"Zo heeft hij zeker dertig jaar meegeholpen waar kon: verhuizingen, klusjes, bezorgen van de kerstpakketten (later overgenomen door de diaconieen), ophangen van zonneschermen en weer eraf voor de winter... Niets was hem te veel. Ook wanneer Jannie de hele morgen op kantoor zat, zorgde Henk ervoor dat de aardappels geschild waren en de groente schoon gemaakt was als ze thuiskwam. Omdat hij als aannemer zoveel mensen kende en ook altijd in was voor een praatje, kon hij op de achtergrond ook veel voor Helpende Handen doen."
Van de gemeente Enkhuizen ontving Henk de Graaf een Vrijwilligersspeld.



Bijna 35 jaar geleden werd Helpende Handen opgericht. Henks vrouw Jannie zat samen met Aly Vos aan de telefoon voor hulpvragen. Begon de hulp van Helpende Handen met een boodschap doen; al gauw kwamen er vragen bij → klusjes, autorijden, bezoekwerk , verhuizingen en meer. En altijd voor mensen met een kleine portemonnee.

De wekelijkse rit ( Henk was een van de eersten die meedeed ) naar de Instelling in Castricum om iemand op te halen op vrijdag en weer terug te brengen op zondag, was gratis. Toen de autoritten uitbreidden, kreeg de chauffeurs de benzine betaald. Henk lette op als de benzine weer in prijs gestegen was.

Zo heeft hij zeker 30 jaar meegeholpen waar kon: verhuizingen, klusjes, bezorgen van de kerstpakketten ( later overgenomen door de diaconieen) , ophangen van zonneschermen en weer eraf voor de winter…..

Niets was hem te veel. Ook wanneer Jannie de hele morgen op kantoor zat, zorgde Henk ervoor dat de aardappels geschild waren en de groente schoon gemaakt was als ze thuiskwam.

Omdat hij als aannemer zoveel mensen kende en ook altijd in was voor een praatje, kon hij op de achtergrond ook veel voor HH doen .Hij hoorde nog wel eens wat en wist de juiste mensen te vinden bijvoorbeeld toen op de Noorderweg een muurtje met een deur erin gebouwd moest worden in het nieuwe kantoor. Het logo werd gratis geplaatst ; de kast gegeven ; de grote tafel van Dindua door hen geschonken . De droogloopmat kocht hijzelf op de markt al lopend achter de rollator na een knieoperatie...

Van een lintje is Henk niet . Maar wel kreeg hij het gemeentespeldje ! Henk stopte met dit alles toen zijn leeftijd hem daartoe dwong.

Familie, de vrienden ( o.a. van Dindua) , Enkhuizen . maar ook wij de ‘oude garde’ van Helpende Handen zullen hem zeker missen !

Ria Bosch