Groot onderzoek aan de gang.
Groot onderzoek aan de gang. (Foto's: Inter Visual Studio/Danielle Rood)

Grote inzet hulpdiensten bij gaslek Oosterblokker

OOSTERBLOKKER - De hulpdiensten rukten dinsdagmiddag 6 april massaal uit naar Oosterblokker vanwege explosiegevaar in de buurt van de Essinglaan. Een transportleiding was te warm geworden waardoor woningen moesten worden ontruimd. Tientallen bewoners verlieten halsoverkop hun woning. Ook werd een school in de directe omgeving ontruimd. Sporthal De Brug in Oosterblokker en De Schalm in Westwoud openden dinsdagmidag meteen hun deuren om omwonenden op te vangen.

Even na 15.00 uur werd iedereen dringend verzocht het gebied onmiddellijk te verlaten. Er werd opgeschaald naar grip 2, er werd een NL Alert verzonden en instructies van hulpdiensten moesten worden opgevolgd. Het NL-Alert van 15.05 uur luidde: "Ivm dreigend explosie gevaar omg Essinglaan Oosterblokker wordt u verzocht het gebied tot ca 500 mtr direct te verlaten. Volg de instructies van hulpverleners op. Nadere informatie volgt."

NL-Alert

Om 17.00 uur meldde de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord dat het gevaar was geweken. Omwonenden in het gebied konden weer terug naar huis en het gebied werd langzaamaan weer vrijgegeven. Ook hierover werden omwonenden geinformeerd via een NL-Alert met het bericht: "Het gevaar bij werkzaamheden aan gasleiding Oosterblokker is geweken."

Treinverkeer stilgelegd

Vanwege het explosiegevaar werd het treinverkeer stilgelegd en reden er tijdelijk geen treinen tussen Hoorn en Hoogkarspel. De precieze oorzaak was bij het ter perse gaan van de krant nog niet duidelijk. Oosterblokker valt onder de P2000-regio Noord-Holland Noord. In de afgelopen dertig dagen is de brandweer van Oosterblokker vijf keer gealarmeerd en moest de ambulance tien keer naar Oosterblokker toe.

Explosiegevaar bij gasleiding na uren geweken

Meteen buurtonderzoek.
Grote afzetting, hulpdiensten rukken massaal uit.
Afbeelding
Grote inzet.
Afbeelding