Barbara Moody is een van de schilders uit Enkhuizen die deze zomer exposeert in de Westerkerk.
Barbara Moody is een van de schilders uit Enkhuizen die deze zomer exposeert in de Westerkerk. Foto: Rodi Media/IH

Kunstenares Barbara Moody: ‘Huisjes schilderen vind ik nogal een gepriegel’

Algemeen

ENKHUIZEN - “Je hebt hier zoveel varieteit. Een mooi park, strand, de havens, het water, historische huisjes...” Kunstenares Barbara Moody voelt zich happy in Enkhuizen, waar ze vijf jaar geleden naartoe verhuisde. Ze schildert zoveel mogelijk buiten. “Behalve in de winter dan schilder ik in mijn atelier, maar gebruik ik mijn schetsen of foto’s die ik in de zomer heb gemaakt als studies.”

Hoewel ze geregeld buiten te vinden is, op zoek naar schilderachtige plekken, is dat voor haar niet per se in de historische binnenstad. Ondanks dat de rijke geschiedenis en de mooie panden met hun karakteristieke façades, die de wandelaar terugbrengen naar de zeventiende eeuw, voor het oprapen liggen. Barbara: “Huisjes schilderen vind ik nogal een gepriegel. Mijn hart ligt bij bomen en water.” De natuur dus, waarvan er rond Enkhuizen ook heel wat is. Schilderend uitkijkend op het IJsselmeer bijvoorbeeld. “Vogels zijn één van de elementen die ik belangrijk vind. In al mijn schilderijen komen vogels voor, die geven een gevoel van vrijheid en leven. Je ziet ze ook vaak in oude schilderijen.” Haar voorliefde voor vogels heeft ze uit haar Franse periode. Ook in Enkhuizen heeft ze de vogels ontdekt en wijst ze tijdens het gesprek op het gezang van meerkoeten. “In Frankrijk heb je vogels, maar hier in Nederland veel meer.”

Natuur in Enkhuizen

De natuur vindt ze belangrijk in haar schilderijen. “Daarmee geef ik eigenlijk een boodschap af en wil ik de waarde van de natuur laten zien. Het is niet iets ondergeschikts. De natuur moeten we koesteren.” Turner is haar favoriete schilder, bekend van zijn aquarelachtige vervloeiing van vormen in zijn latere schilderwerk. “Soms had hij maar een paar vegen nodig, terwijl er heel veel in het schilderij zit. Met weinig middelen, veel bereiken, daar ben ik nog niet, maar dat is wel mijn streven.”

West-Friesland

“Om het water heb ik Enkhuizen gekozen. Ik ben geboren in Amsterdam en heb twintig jaar in Frankrijk gewoond. Terug in Nederland wilde ik in Noord-Holland, boven Amsterdam, wonen. Dat wist ik zeker. Veel familie van mij woont in Hoorn. Een nichtje zei: “Ga naar Enkhuizen, dat is heel schilderachtig”. Ik was meteen verkocht. Ik begon in het openluchtmuseum en liep toen naar de stad en dacht: dit is óók een openluchtmuseum. Ik hou van de historie, de verbintenis met het verleden.”

Enkhuizen kunstenaarsstad

“Het lijkt me geweldig als Enkhuizen een kunstenaarsstadje wordt met overal schilders die het mooie van Enkhuizen vastleggen”, zegt ze gezeten op het Eiland, terwijl ze de Drom op het doek vastlegt in acryl met het doek op haar oude schildersezel die ze op haar zestiende verjaardag van haar vader kreeg. “Die heeft heel wat van de wereld gezien en kan veel vertellen!”, zegt ze lachend.

Zelf vertelt ze ook graag en helpt ze mensen die zich op het schilderspad willen begeven met plezier op weg. “Mensen die nog nooit geschilderd hebben wil ik ook tips geven. Kom gerust met vragen tijdens de expositie in de Westerkerk! Ik merk vaak dat mensen wel buiten willen schilderen, maar niet weten hoe dat aan te pakken.”

Expositie Westerkerk

Samen met collega-kunstenaars uit Enkhuizen houdt Barbara Moody vanaf komend weekend een expositie in de Westerkerk in Enkhuizen. De expositie heet Verrassend Verschillend en toont onder andere aquarellen, olieverfschilderijen en foto’s. Gedurende juli en augustus is de tentoonstelling van dinsdag tot en met zondag elke middag te bezichtigen. De toegang is gratis. Een deel van de opbrengst van de verkoop is bestemd voor het onderhoud van de kerk.