Openbaarheid en Enkhuizerzand blijft een dingetje.
Openbaarheid en Enkhuizerzand blijft een dingetje. (Foto: Rodi Media)

'Gemeente betaalt tien jaar lang zelf onderhoud Recreatieoord Enkhuizerzand'

ENKHUIZEN - Hoe meer openbaar hoe beter, is de eerste reactie van Enkhuizer luis in de pels Pim Segerius op de openbaarmaking van B&W van de stukken rond het Recreatieoord Enkhuizerzand op 30 juni. Toch doet hij vreemde ontdekkingen. “Ik vind het bijzonder merkwaardig dat de gemeente het taxatierapport achterhoudt. Het niet vrijgeven van het taxatierapport is wel het meest opvallend. Dat hebben we nodig om de belangrijkste vraag te beantwoorden: hoe heeft dit zo kunnen passeren?”

Verkoop Enkhuizerzand: ‘Alles draait om de juridische vraag: was de verkoop marktconform?’

Op verzoek van de gemeenteraad maakte het college van burgemeester en wethouders de stukken waar de raad om gevraagd heeft over het Recreatieoord Enkhuizerzand vorige week openbaar. Het college voert hiermee de motie van de raad uit. De gemeenteraad heeft besloten het in 2017 opgestelde taxatierapport voorlopig niet openbaar te maken, omdat het onderdeel is van een lopend financieel/juridisch onderzoek naar het project.

Nieuwe ontdekkingen

Al lezende van de openbaar gemaakte stukken blijft Segerius zich verbazen: “Ik doe steeds weer nieuwe ontdekkingen. Er wordt gezegd dat Droomparken tien jaar lang het openbaar gebied gaat onderhouden, maar uit de net openbaar gemaakte stukken blijkt dat de gemeente dat gewoon zelf betaalt. Er staat dat de gemeente jaarlijks 165.000 euro van Droomparken ontvangt voor gebruik en onderhoud van het zwembad. Daarnaast betaalt Droomparken jaarlijks ruim 100.000 euro toeristenbelasting aan de gemeente. Dat is afgesproken voor tien jaar. Er staat ook dat de gemeente dit geld gaat gebruiken, en ik citeer, ‘als kwalitatieve bijdrage aan de inrichting van de openbare ruimte’. Tien jaar lang 265.000 euro is ruim 2,6 miljoen euro. Dus dat betekent dat de gemeente de komende tien jaar ruim 2.6 miljoen euro uitgeeft aan de openbare ruimte. Niks gratis onderhoud van de openbare ruimte, de gemeente betaalt het gewoon zelf.”

Broekzak-vestzak

Dit zijn miljoen die ook aan iets anders besteed kunnen worden, aldus Segerius. Hij spreekt van een broekzak-vestzak mentaliteit. “Het is een vreemde constructie. Juist omdat er steeds gezegd is dat Droomparken voor tien jaar de openbare ruimte gaat beheren. Nu lijkt de gemeente dat te doen. Bovendien lees ik niet dat het zwembad geld krijgt voor alle bezoekers van Droomparken, die gratis naar het zwembad mogen.”

Europese juridische regelgeving

Het openbaarmaken van de stukken geeft Segerius vertrouwen in een goede afloop. “Ik heb nooit gedacht dat je er wat aan kon doen, maar nu misschien toch wel. Want als de transactie niet marktconform is geweest dan kan de rechter volgens Europese juridische regelgeving de overeenkomst nietig verklaren.”

Naar de rechter?

Ook zonder taxatierapport kan Segerius een voorspelling doen over of de handelwijze rond de verkoop van de grond van Enkhuizerzand wel of niet marktconform is geweest. "De grond is verkocht voor ruim 3 ton en nu is de kavelwaarde waarschijnlijk 30 miljoen. Dat lijkt mij niet marktconform. Als de transactie niet marktconform is geweest dan kan de rechter volgens Europese juridische regelgeving de overeenkomst nietig verklaren.”

Afbeelding
Enkhuizer Chris Segerius kreeg van de gemeente geen antwoord op zijn vragen.