In de bibliotheken worden tot 12 september activiteiten gehouden.
In de bibliotheken worden tot 12 september activiteiten gehouden. (Foto: aangeleverd)

Bibliotheek informatiepunt digitale overheid

REGIO - Tijdens de Week van Lezen en Schrijven van 6 tot 12 september, vragen de Westfriese Bibliotheken aandacht voor de hulp die zij bieden om men  wegwijs te maken in het oerwoud van digitale loketten. 

Op verschillende momenten in het leven krijgt iemand te maken met nieuwe instanties; belastingaangifte invullen, toeslagen aanvragen, verzekeringen beheren of medisch dossier inzien. Vaak zijn daar alleen nog maar digitale loketten voor. In het hele land werken bibliotheken samen met overheidsinstanties en lokale instellingen om een aanspreekpunt in de buurt te bieden waar men terecht kan met vragen: het informatiepunt digitale overheid in de bibliotheek. Als de Bibliotheekmedewerker niet kan helpen, wordt men doorverwezen naar het juiste loket, een inloopuur of een andere manier om hulp te krijgen.

Week van Lezen en Schrijven

In Westfriesland heeft één op de negen volwassenen moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Vaak hebben zij ook moeite met omgaan met bijvoorbeeld een computer of mobiele telefoon. Dat kan met verschillende zaken te maken hebben. Veel mensen kunnen er niets aan doen. Het maakt mensen kwetsbaar: minder zelfredzaam, minder sociaal actief en minder gezond dan geletterde mensen. Wie dit herkent, kan via de bibliotheek hulp krijgen. Het is vaak gratis en een cursist merkt dat het veel rust en zelfvertrouwen geeft als deze vaardigheden op latere leeftijd nog ontwikkeld worden.

Diverse activiteiten worden deze week gehouden in Enkhuizen, Wervershoof, Medemblik, Opmeer, De Goorn, Stede Broec, Westwoud en Wognum. Kijk op westfriesebibliotheken.nl/weeklezenschrijven.