Peter Swart (l) en Jan Smit, voorzitter van het Westfries Genootschap.
Peter Swart (l) en Jan Smit, voorzitter van het Westfries Genootschap. (Foto: Dick Ham)

Westfrieslandprijs voor Peter Swart

REGIO - De Westfrieslandprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een persoon of instelling die zich inzet voor cultuurbehoud, historisch besef of het ontwikkelen van beleid of initiatieven binnen het werkgebied van en passend bij de doelstellingen van het Westfries Genootschap.

Tijdens de Westfriezendag op zaterdag 4 september in Berkhout werd de Westfrieslandprijs 2021 uitgereikt aan oud-Medemblikker Peter Swart, nu woonachtig in Hoorn.

Voor Westfriesland was de scheepvaart eeuwenlang van grote betekenis. De ligging aan de kust maakte niet alleen kustvaart en visserij mogelijk, maar ook handelsvaart en stimuleerde aanverwante activiteiten zoals scheepsbouw. Veel Westfriezen waren werkzaam als zeeman.

Door middel van archeologisch onderzoek weet men steeds meer over de geschiedenis en krijgt een beeld van gebouwen en gebruiksvoorwerpen. Opgravingen in deze omgeving spreken tot de verbeelding. Bij de drooglegging van de Wieringermeer, de Noordoostpolder en de Flevopolders werden diverse scheepswrakken gevonden. Voor Westfriezen werd het spectaculair toen bekend werd dat in de Finse Golf een in Medemblik gebouwd oorlogsschip in een goede staat was teruggevonden. Het gaat hier over een wrak dat al in 2002 door de Finse overheid werd ontdekt, maar pas in 2016 bekend werd dat het ging om het in 1715 vergane fregat Huis te Warmelo. Dat het wrak een naam kreeg is vooral te danken aan Peter Swart. De historicus legt zich toe op het onderzoek naar de geschiedenis van Westfriesland, onder meer de maritieme geschiedenis en de historie van Medemblik. Zijn onderzoek naar het schip en de bemanning gaat nog verder. Alles bij elkaar is Peter iemand die de geschiedenis van Westfriesland op een toegankelijke en begrijpelijke manier vastlegt en onder de aandacht brengt.