De ondertekening van de overeenkomst.
De ondertekening van de overeenkomst. (Foto: Theo Annes)

Oorlogsmuseum en Halt vormen samen maatschappelijke meerwaarde

Vervolg van de voorpagina.


"Aan de andere kant helpt een jongere mee in het bezoekersgedeelte. Het schenken van drankjes aan bezoekers, het begeleiden van rondritten, het verzorgen van de W.O.II peddelbotenmissie en het klaarmaken van de jaren ’40 lunch voor bijvoorbeeld familiedagen en bedrijfsuitjes.”

Vrijwilliger

Lars vindt het fijn hulp te krijgen bij diverse werkzaamheden van Halt-jongeren. Elke duur van een Halt-straf is anders. “In die tijd vindt er een kennismaking plaats én de werkzaamheden worden uitgelegd. Dit betekent dat de effectieve werktijd relatief gezien kort is. Het belangrijkste is, vinden wij, om deze jongeren in ons team van vrijwilligers een plaatsje te bieden. We hopen dat ze gaan inzien dat het belangrijk, en ook leuk, is om je in te zetten voor een maatschappelijk doel en dat de jongere zelf als individu ook een rol en verantwoordelijkheid heeft om een positief onderdeel van de samenleving te zijn. Daarnaast zou het een prachtig compliment zijn als een jongere bij ons vrijwilligersteam in die uren een tweede thuis en een plekje van stabiliteit vindt en besluit om vrijwilliger te worden.”

Expositie

In het Oorlogsmuseum zijn vrijwilligers druk bezig met de nieuwe expositie: Weg naar Vrijheid. “Deze gaat 1 januari 2022 live. Leerlingen van het (speciaal) voortgezet onderwijs, maar ook reguliere bezoekers, gaan in de schoenen van een soldaat op reis van Normandië via de bevrijding van Zuid-Nederland, tot het verslaan van Duitsland toe. In deze expositie ontdekken zij de veelal onbekende, maar zeer belangrijke, operaties die nodig waren voor onze vrijheid. Zoals de grootste transportoperaties om de drie miljoen soldaten aan het Westfront te bevoorraden. En de rol van de Combat-Engineers bij het maken van honderden noodbruggen over rivieren en kanalen. De Duitsers bliezen bij het terugtrekken bruggen op. Hierbij wordt ook de buitensluiting van de Afro-Amerikaanse soldaten behandeld, waarmee parallellen te trekken zijn naar onze tijd; waar pesten en buitensluiting nog steeds actuele maatschappelijke onderwerpen zijn.”

Streven naar professioneel museum

Lars vervolgt: "verder willen we museum-geregistreerd worden, zodat het Oorlogsmuseum echt een professioneel museum wordt. Klaar voor de toekomst en bezoekers met de Museumjaarkaart kunnen ook bij ons terecht. Vrijwilligers zijn bezig met het opzetten van een professionele website, voorzien van een agenda, ticketshop en gebruiksvriendelijke content. Een lokaal bedrijf sponsorde vijftig uur voor de codering. Ook andere ontwikkelingen worden deels mogelijk gemaakt door steun van lokale bedrijven en stichtingen, fondsen en de gemeente Medemblik. We zijn ontzettend blij en dankbaar dat het Oorlogsmuseum steeds meer maatschappij-breed gedragen wordt. Waar we echt trots op zijn, is dat vele bezoekers ware ambassadeurs zijn door na hun bezoek aan het Oorlogsmuseum het eigen netwerk ook te enthousiasmeren om langs te gaan en/of een groepsuitje te organiseren.”


Meer weten over Halt? Kijk op www.halt.nl.


Informatie over het oorlogsmuseum: www.educatiefwo2centrum.nl.




Lisette van Halt, Sietske en Lars Rustenburg van het Oorlogsmuseum.