Wethouder Nederpelt tussen de betrokken partijen.
Wethouder Nederpelt tussen de betrokken partijen. (Foto: Gemeente Medemblik)

Zonneparken Zwaagdijk: buurtinitiatief met zonne-energie voor Westfriezen

Op de grond van een oude perengaard, achter de kerk in Zwaagdijk-West verrijst Zonnepark Zwaagdijk-West. Het park, dat in 2023 wordt opgeleverd, moet jaarlijks genoeg stroom opleveren voor 2.000 huishoudens. Het project is een samenwerking van buurtinitiatief Zonnecoöperatie West-Friesland, projectontwikkelaar Sunvest, de gemeente Medemblik en inwoners van Westfriesland.

Zonneparken Zwaagdijk laat Westfriesland profiteren van de kracht van de zon. Zonnepark Zwaagdijk-West, 5 hectare groot, levert jaarlijks zo’n 6,5 Megawatt stroom op. De panelen die Zonnecoöperatie West-Friesland bezit, worden via zonnecertificaten toegewezen aan deelnemers. De certificaten kosten 75 euro en er zijn er 2.600 beschikbaar. Een zonnecertificaat geeft recht op een jaarlijkse uitkering met een rendement van 5 tot 7%. De looptijd is 15 jaar. Voor het project wordt gebruik gemaakt van de Subsidie Coöperatieve Energie (SCE) die werkt met de zogenaamde postcoderoosregeling. Alleen inwoners van specifieke postcodegebieden rond Zwaagdijk kunnen deelnemen. Een overzicht van deze postcodes staat op www.zonneparkenzwaagdijk.nl. De voorinschrijving voor de zonnecertificaten is gestart.

Biodiversiteit

Zonnepark Zwaagdijk-West is een zogenaamd natuurlijk zonnepark. Bij het ontwerp is rekening gehouden met de rivier de Kromme Leek en de biodiversiteit. Een deel van de oude boomgaard blijft staan, langs de rivier wordt een natuurvriendelijke oever aangelegd en hagen en andere vegetatie worden aangeplant. Het zonnepark levert een CO²-reductie op van 4.000 ton per jaar.

Duurzame energie 

Vrijwilligersorganisatie Zonnecoöperatie West-Friesland maakt duurzame energie bereikbaar voor Westfriesland. Deze energie wordt opgewekt via zonnepanelen op daken van grote bedrijfspanden en op daarvoor aangewezen percelen grond, de zonneparken. De coöperatie zorgt voor de realisatie, het beheer en het onderhoud van de installaties, maar ook voor de administratieve afhandeling en het contact met de energiemaatschappij, Belastingdienst en de netwerkbeheerder. Deelnemers aan Zonneparken Zwaagdijk worden lid van de coöperatie voor eenmalig 25 euro.

Deelnemen

De voorinschrijving loopt tot en met 31 december 2021. Vervolgens wordt de subsidieaanvraag voor het project ingediend. Als deze subsidies rond zijn, wordt de definitieve inschrijving geopend. Mensen die zich hebben ingeschreven bij de voorinschrijving krijgen voorrang bij de toekenning van de zonnecertificaten.