Afbeelding
(Foto: Pixabay)

Bedrieglijke recycle-soap?

In de Medemblikker/Koggenlander van afgelopen week zijn de nieuwe tarieven voor de afvalstoffenheffing gepubliceerd. Breeduit, twee pagina’s. Het mag wat kosten, ofwel het kan niet op. Er moet beter gescheiden worden en minder restafval worden verbrand. Klinkt nobel, maar hoe pakt die milieusticker in werkelijkheid uit?

Uitgangspunten van dit verhaal: meerpersoonshuishouden, bak van 240 liter: tarief 2021 € 345,57 voor drie kleuren bakken. Tarief 2022 € 301,63. Verschil in uw 'voordeel' € 43,94. Daarvoor kunt u viermaal de zwarte bak laten legen om qua kosten gelijk te blijven. U moet dus negenmaal overslaan.

Stel nu dat we de helft overslaan. Voldoen we dan aan het streven dat er minder vuil wordt aangeboden? Ik denk het niet. Per leging zit er, in de meeste gevallen, alleen tweemaal zoveel in de bak. Het gaat immers niet naar gewicht en scheiden doen we toch al zo goed mogelijk. Normaal is mijn bak voor slechts een kwart gevuld.

Hoe ziet de rekensom er dan uit? Vast tarief € 301,63 plus 6,5 maal € 11,26 is totaal € 374,82. Dat is € 29,25 of 8,5 % meer dan het totaal van 2021. Dus, voor de zwarte bak, de helft minder diensten en toch in totaal 8,5 % hogere kosten. Houdt u vast aan het oude patroon van 13 maal per jaar, dan bent u dus € 102,44 oftewel een schandalige 30 % meer kwijt.

Begrijpt u het allemaal nog? Is dit een prestatie voor onze leefomgeving ? Een nobele daad van onze bestuurders? Is dit een list verpakt in een milieusausje waarmee ons zand in de ogen wordt gestrooid? Is dit een stimulans voor 'afval elders'? Maak zelf uw keuze. Ikzelf heb niet zo’n fijn gevoel bij dit bericht van de gemeente.

Overstappen op een bak van 140 liter is een optie. Scheelt € 2,93 per leging. Als we dat nu massaal doen voor dat bedragje. Poeh, wat een werk en wat een kapitaalsvernietiging. Niet best voor het milieu toch? Tel daarbij de extra administratieve lasten en de soap is compleet.

En mensen, de WOZ zit er ook nog aan te komen.

Reacties naar Paul Tameling: paul232@kpnmail.nl.