Met vereende krachten kan het Varkensboetje worden opgeknapt.
Met vereende krachten kan het Varkensboetje worden opgeknapt. (Foto: archief Rodi Media)

Krachten gebundeld. Boetje gered?

MIDWOUD - Algemeen bekend is dat de HVC, de exploitant van de zonneweide in Midwoud/Oostwoud, een bedrag beschikbaar heeft gesteld om het terrein grenzend aan deze zonneweide te laten ontwikkelen tot een aangenaam dorpsgezicht als compensatie voor de afbreuk die hun project doet aan het landelijke karakter van de dorpen Midwoud en Oostwoud. 

Het oude Varkensboetje van Paul van de Berg neemt een centrale plaats in op dit terrein. Het Boetje is in slechte staat. De DMO deed onderzoek naar mogelijkheden om de restauratie uit te besteden aan een aannemer. Te kostbaar. De HVMO toonde eerder interesse om in het Boetje de collectie van het Oorlogsmuseum van Jan de Groot te huisvesten. Beide wensen leken onuitvoerbaar.

Omdenken

DMO en HVMO hebben nu langs de omgekeerde richting gedacht en met resultaat. Van het terrein met Boetje is een gezellig dorpshart te maken waar elke dorpsbewoner plezier en deel aan kan hebben. De boomgaard herstellen, leuke plekjes creƫren, picknickbanken, een 'leugenbankje' en jeu de boule banen. Het Boetje kan worden opgeknapt. De buitenkant zoveel mogelijk historisch, de binnenkant met de moderne middelen. Een expositie van het Oorlogsmuseum en plaatselijke kunstenaars, een kleine vergaderruimte of ontmoetingsruimte voor een vereniging en rustpunt voor wandelaars, fietsers. Mogelijkheden genoeg.

DMO is ervan overtuigd dat restauratie kan, als het door vrijwilligers gebeurt en het bestuur denkt dat er genoeg mensen zijn die dit project een warm hart toedragen. Wat is er immers mooier dan met elkaar de schouders zetten onder de leefbaarheid van een eigen dorp. 

De HVMO is ervan overtuigd dat zij voor de lange termijn de exploitatie van het Boetje kunnen realiseren. Gedacht wordt aan donateurs die voor een klein bedrag symbolisch hun steentje bijdragen aan bijvoorbeeld het levend houden van het verhaal van de oorlog dat, middels de expositie, elk jaar wordt overgebracht aan de schooljeugd. Dit naast de andere mogelijkheden om inkomen te genereren.

Daarbij komt dat de gemeente, die uiteindelijk de voorstellen toetst op haalbaarheid, haar sympathie heeft uitgesproken voor dit plan en deze gezamenlijke aanpak.


Om dit te gaan doen zijn er vrijwilligers, donateurs en sponsors nodig. Een steentje bijdragen? Stuur een e-mail naar dmo-boetje@ziggo.nl.