In het Stoommachinemuseum staat in de herfstvakantie alles onder stoom.
In het Stoommachinemuseum staat in de herfstvakantie alles onder stoom. (Foto: Duco de Vries)

Herfstvakantie in Stoommachinemuseum

MEDEMBLIK - Op zoek naar een leuk uitje voor in de herfstvakantie? Kom dan naar het Stoommachinemuseum en ontdek de kracht van water en vuur.

Het museum is zaterdag 16 tot en met zondag 31 oktober alle dagen onder stoom, de ketel wordt opgestookt en de machines komen tot leven. Zelf stoom maken? Dat kan met miniatuurstoommachines en ontdek wat stoomkracht doet. Hulpstoker worden en een diploma verdienen? Help dan de stoker het vuur in de ketel brandend te houden. Bedien met de smid, die op zondag en woensdag aanwezig is in de oude smederij, de grote blaasbalg en help het smidsvuur brandend te houden. Verdient daarmee het ‘smeeddiploma'. Een leuke speurtocht met zoekopdrachten ligt klaar. Verken daarmee het museum en doe gratis mee met de ‘museumprofessor'. 

De 'museumprofessor demonstreert zaterdag 23 en zondag 24 oktober om 12.00, 13.00, 14.00 en 15.00 uur allerlei proefjes en experimenten. Leer hoe je luchtdruk met een glas en een kartonnetje kan aantonen en wat een barometer aangeeft als de luchtdruk hoger wordt. Ontdek aan de hand van een fietspomp wat het verband is tussen volume en druk of zie met behulp van een soeplepel gevuld met koud water wat condenseren van stoom is. Een snelkookpan met manometer en thermometer, te vergelijken met een stoomketel in het klein, demonstreert het verband tussen temperatuur en druk. Het klinkt allemaal ingewikkeld, maar de ‘museumprofessor' legt het je graag makkelijk uit. Er is van alles te beleven in het Nederlands Stoommachinemuseum, Oosterdijk 4 in Medemblik. Kijk voor meer informatie op www.stoommachinemuseum.nl.