Stivas is onder agrariërs bekend om zijn expertise op het gebied van kavelruil.
Stivas is onder agrariërs bekend om zijn expertise op het gebied van kavelruil. (Foto: aangeleverd)

Stivas verhuisd én heeft nieuwe directeur

ALKMAAR - Stivas ontwikkelde zich de afgelopen jaren tot dé gebiedsontwikkelaar in het landelijk gebied. Deze organisatie is in Noord-Holland, vooral onder agrariërs, bekend om z’n expertise op het gebied van kavelruil: het uitruilen van percelen grond tussen grondbezitters onderling. Stivas heeft in de loop der jaren talloze grondruilingen georganiseerd en begeleid. 

De laatste jaren gaat het ook steeds vaker om het uitruilen van land voor andere (maatschappelijke) doeleinden, zoals waterbeheer, natuur en recreatie. Thema’s daarbij zijn onder meer verduurzaming van de agrarische structuur, een gezonde bodem en leefomgeving, biodiversiteit, veilige voedselproductie en helder en schoon water. Naast agrariërs zijn ook andere partijen betrokken, zoals Rijk, provincie, gemeenten en waterschappen. Stivas is dan dé onafhankelijke ontwikkelaar, sterk geworteld in de regio en met een ijzersterk netwerk onder boeren en tuinders.

Om invulling te geven aan de verbreding van taken besloten de laatste regionale zelfstandige stichtingen Stivas de Kop en Stivas Zaan- en Kennemer tot een volledige fusie met Stivas. Het vertrouwen in de nieuwe rol van Stivas is met deze fusie door alle betrokkenen onderschreven.

Het bedrijf verhuisde in september van Zwaagdijk naar Alkmaar. Een meer centrale locatie, die past bij de veranderende rol en positie binnen het landelijk gebied. Door te verhuizen in de nabijheid van het Ontwikkelingsbedrijf NHN en Greenport NHN, wordt ingezet op een versterking van functies en wordt waar mogelijk de samenwerking gezocht.

Nieuwe directeur

Stivas heeft een nieuwe directeur: Jan Buijs. Hij volgde Erwin van den Berg op, die als rentmeester betrokken blijft bij Stivas. Hij gaf vanaf de verzelfstandiging in 2007 leiding aan de organisatie. Onder zijn leiding maakte het bedrijf de stap naar een wendbare organisatie. Stivas is verheugd dat Jan Buijs, ervaren adviseur in de agro-business, het stokje overnam om verder te bouwen aan een flexibele en krachtige organisatie. De uitvoering is in handen van een klein vast kernteam en een aantal flexibele inhuurkrachten.

Het bestuur bestaat uit een algemeen en dagelijks bestuur. Op korte termijn wordt gewerkt aan een vernieuwde bestuursvorm passend bij de ‘vernieuwde' stichting.


Meer informatie: 

www.stivas.nl.