Afbeelding
(Foto: Marco Meeuwisse)

Handige Harry

Achter mij hoor ik in de Elzenboom een 'Onhandige Jopie' met veel gefladder een landing inzetten. Onhandige Jopie, de naam die mijn moeder verzon. Afkomstig van mijn oom die klaarblijkelijk én van duiven hield én tegelijkertijd niet al te handig was. Ik begrijp het wel; het geluid dat ze bij het landen of wegvliegen in het struweel maken doet vermoeden dat ze elk botje in de vleugels breken… Enfin, aangenaam, U maakt kennis met de Houtduif. Een vogel waar de meeste vogelaars hun schouders voor ophalen. Terecht?

Bij veel mensen staat een (gehouden of gekweekte) witte duif symbool voor vrede. In de vrije natuur van Nederland zwerven echter andere duiven. Naast de Houtduif zijn er: Zomertortels, Turkse Tortels en de schuwe Holenduif. Vergeleken met de sierlijke Tortels lijkt deze grijze Jopie lomp en hoogst onhandig. Neem het nest. Overal en nergens tref je ze aan. Een bij elkaar geraapt zootje takken dat nauwelijks een kommetje vormt. Een nest dat nogal eens met eieren en al uit de boom dondert. Niet getreurd, dan begin je opnieuw. Houtduiven halen soms 3 legsels per jaar.

Toch zijn het bijzondere vogels. Tijdens de balts vliegen ze in mooie sierlijke bogen. 5 tot 6 slagen omhoog en dan in glijvlucht naar beneden. Snel vliegen zit er voor die plompe Jopies ook niet in, het ontbreekt ze aan de benodigde aerodynamica.

De Houtduif diende in vroeger tijden als luxe voedsel voor de mens. Toch zijn ze ook nu nog talrijk die 'Onhandige Jopies'. Dat komt vooral omdat ze makkelijk overleven. Ze eten alles dat voorhanden is. Niks kieskeurig. Niet over de plek van je nest, niet over je pech onderweg als je weer eens met nest en al uit de boom dondert, niet over je eten en al helemaal niet over je naam. Onhandige Jopie? Nee. Een mens kan hier van leren. Ik ook dus.

Mijn oude buurman werkte graag met hout. Harry was een kleurrijk mens en timmerman. De Houtduif, als makkelijke overlever van alle tijden, heet vanaf nu 'Handige Harry'. Immers als het je geen 2 minuten kost om het voer te vinden dat ik in mijn voor de Spechten samengestelde stilleven verstopte, dan ben je niet onhandig. En laten we wel zijn, Harry kleurt en fleurt dit grijze (stil)leven leuk op.