Eén regionale uitvoeringsorganisatie

ALKMAAR - De gemeenten in de regio Alkmaar willen de Participatiewet en de aanpalende taken inburgering, schuldhulpverlening en bijzondere bijstand/uitvoering minimaregelingen gezamenlijk uitvoeren, via één regionale uitvoeringsorganisatie. Het doel is meer inwoners beter helpen. 

De Colleges van B&W uit de regio Alkmaar (gemeenten Alkmaar, Bergen, Castricum, Heerhugowaard, Heiloo, Langedijk en Uitgeest) hebben deze week positief ingestemd met het plan dat beschrijft hoe deze organisatie eruit gaat zien en werken. Komende maand beslissen de gemeenteraden. Nieuwe doelgroep groeit, terwijl budgetten beperkt zijn. Op dit moment zijn drie organisaties in de regio Alkmaar betrokken in de uitvoering: de BUCHwerkorganisatie, Halte Werk en het sociaal werkbedrijf WNK Personeelsdiensten. Raden, colleges, portefeuillehouders en uitvoerders zien al langere tijd voordelen in het gezamenlijk uitvoeren van de dienstverlening in één uitvoeringsorganisatie. 

Falgun Binnendijk is wethouder in Castricum en verzorgt de woordvoering namens de zeven gemeenten: "Sinds de invoering van de Participatiewet staan we net als andere gemeenten in Nederland voor de uitdaging zowel de ‘reguliere' als groeiende ‘nieuwe' doelgroepen, mensen met een arbeidsbeperking, zo goed mogelijk te ondersteunen op het gebied van werk en inkomen. De druk op budgetten én professionals hebben tot gevolg dat een deel van de totale doelgroep niet of minder goed geholpen wordt en andere vormen van participatie dan werk, zoals een opleiding of vrijwilligerswerk, onvoldoende plaatsvinden. Dat is onwenselijk." De gemeenteraden beslissen in oktober over het plan. Na positieve besluitvorming kan de implementatie starten.