Afbeelding

De schort van Sint Elisabeth

Boven de voormalige ingang van het Elisabethziekenhuis aan de Van Everdingenstraat prijkt de afbeelding van Sint Elisabeth. Wie wás deze dame eigenlijk? Deze Elisabeth van Hongarije wordt op jonge leeftijd uitgehuwelijkt aan Lodewijk van Thüringen waarmee ze in 1221 in het huwelijk treedt.

Ze krijgen drie kinderen, daarnaast besteedt Elisabeth veel aandacht aan de werken van barmhartigheid. Zo zorgt zij ervoor dat tijdens de hongersnood van 1226 voldoende brood wordt gebakken dat ze persoonlijk onder de armen verdeelt. De legende vertelt dat haar schoonfamilie de verspilling van geld en goed van kasteel Wartburg maar slecht kan verdragen.


Op een dag wordt ze door haar eigen man staande gehouden die wil weten wat ze in haar schort verbergt. Elisabeth laat hem weten dat het de liefde van Christus is. Als ze haar schort opent liggen er in plaats van broden, rode rozen in. 


Verschillende bronnen doen verslag van de legende waarin de belager, die de inhoud van haar schort wil zien, steeds iemand anders is. Maar dat broden in rozen zijn veranderd blijft in elk verhaal overeind. Nadat haar echtgenoot tijdens een kruistocht overlijdt aan de gevolgen van de pest, wijdt Elisabeth zich als lid van de derde orde van Franciscus aan verzorging van zieken en armen. 


Zij geldt als patrones van de liefdadigheid. Menig ziekenhuis is naar haar vernoemd. Zo ook in Alkmaar waar haar beeltenis boven de achterdeur enigszins uit het zicht is geraakt. Haar verbleekte aureool en de verkleurde rozen in haar schort doen vermoeden dat ze glorieuzer tijden heeft gekend. De glans is eraf.


Ans Hagenbeek HVA