Jasmijn bij de RAI in Amsterdam, waar de cultuurdemonstratie startte.
Jasmijn bij de RAI in Amsterdam, waar de cultuurdemonstratie startte. (Foto: Aangeleverd)

Heerhugowaardse Jasmijn liep mee in protestmars Unmute Us: ‘We hebben cultuur nodig’

Algemeen

HEERHUGOWAARD/ AMSTERDAM - ‘Stop de willekeur en laat per 1 september 2021 weer evenement plaatsvinden met de volledige capaciteit’. Dat was de boodschap die de cultuursector zaterdagmiddag 21 augustus tijdens de protestmars ‘Unmute Us’ - op verschillende plaatsen in Nederland - wilde overbrengen. In totaal liepen rond de 70.000 mensen mee. Eén van de deelnemers aan de demonstratie in Amsterdam was de Heerhugowaardse Jasmijn van Vliet. De coronabeperkingen waar de cultuursector al anderhalf jaar mee te maken heeft, raakt haar op meerdere vlakken persoonlijk. “Onze sector is te lang op mute gezet, tijd om ons te laten horen.”

Protestmars Unmute Us is warme arm om de schouder die de scene zo gemist heeft

Rond de 1.500 organisaties liepen zaterdag mee in de protestmars, waaronder evenementenorganisatoren, theatergezelschappen, culturele instellingen, artiesten, licht- en geluidmensen en vooral ook heel veel liefhebbers. “Het was een geweldige ervaring”, vertelt Jasmijn, die werkzaam is als cultuurverbinder jongeren in de gemeente Heerhugowaard en tevens als organisator en promotor betrokken is bij talloze locaties en festivals in de regio. Daarnaast is ze docent Event Management aan de Hogeschool Inholland. 


Met zelfgemaakte borden ging Jasmijn op weg naar de protestmars Unmute Us, om haar stem te laten horen. - Foto: Aangeleverd

“Veel deelnemers aan de protestmars hadden zich mooi aangekleed en licht- en geluidstechnici liepen in shirts van hun bedrijf. Diverse karren reden in de stoet en speelden muziek. Talloze vrijwilligers liepen met megafoon en vuilniszakken om vuilnis op te ruimen, zodat we het terrein weer netjes achterlieten. De middag verliep heel vreedzaam, er was een fijne sfeer en ik heb veel bekenden gezien en gesproken.” Uiteraard met zo veel mogelijk afstand want, zo benadrukt ze: “Onze demonstratie is geen kritiek op het test- en vaccinatiebeleid, het draait echt om cultuur. We willen opkomen voor de cultuursector en de stilte doorbreken.”

Waar blijft het groene licht?

In de cultuursector zijn zo’n 101.000 mensen werkzaam, zowel vóór als achter de schermen. Daarnaast zijn er vele honderdduizenden Nederlanders die met enige regelmaat culturele activiteiten bezoeken. Vanuit de evenementensector is maandenlang man en macht bewogen om te voldoen aan de wensen van de overheid, maar tijdens de recente persconferenties kregen festivals wederom geen groen licht. En dat ondanks de belofte dat deze weer konden plaatsvinden wanneer iedereen die dat wil is gevaccineerd. Voor de sector voelt het alsof ze met de rug tegen de muur staat. Jasmijn: “Mensen hebben cultuur nodig om te ontladen van de dagelijkse structuur, om zichzelf te kunnen zijn binnen de veilige omgeving die wij samen creëren, om de zorgen even te kunnen vergeten. Die saamhorigheid, het opgaan in de massa, het ontdekken, de creativiteit en de vrijheid, dat missen we. Tijdens de mars was dat gevoel weer even terug. Het was een warme arm om de schouder, die de scene zo gemist heeft, zei een collega. En zo heb ik het ook ervaren.”


Zo’n 70.000 mensen die de cultuursector een warm hart toedragen gingen in vijf verschillende steden de straat op. - Foto: Aangeleverd

Nu naar het Malieveld?

Vanuit de overheid is nog maar weinig reactie gekomen op de vreedzame protestmars van de cultuursector. Tot grote teleurstelling van de vele betrokkenen. De organisatoren van Unmute Us hebben al aangegeven dat ze bij het uitblijven van reactie een nieuwe protestmars willen houden op het Malieveld in Den Haag. Is Jasmijn er dan ook weer bij? “Malieveld, nou prima hoor! Zolang het maar hetzelfde doel heeft, doe ik met alle liefde mee!”

Meer over de protestactie Unmute Us is te vinden op unmute-us.nl.

Met zelfgemaakte borden ging Jasmijn op weg naar de protestmars Unmute Us, om haar stem te laten horen.
Zo'n 70.000 mensen die de cultuursector een warm hart toedragen gingen in vijf verschillende steden de straat op.