Karin Hiemstra demonstreerde afgelopen zaterdag, en misschien komende zaterdag weer.
Karin Hiemstra demonstreerde afgelopen zaterdag, en misschien komende zaterdag weer. (Foto: vincentdevriesfoto.nl)

Protest Alkmaarse horeca verloopt rustig

Algemeen

ALKMAAR – Tijdens een demonstratie-actie bleven veel cafe’s en restaurants afgelopen zaterdag open na de verplichte sluitingstijd van 20.00 uur. Erg spannend werd het niet: om 20.30 uur waren de meeste tenten toch gesloten. Maar het punt was gemaakt. 

Door: Loen van Gulick

Vanaf zaterdag 13 november moesten alle horecazaken de deuren sluiten om 20.00 uur. Veel Alkmaarse horeca ondernemers demonstreerden door toch open te blijven. Er werden vanaf 20.00 uur geen nieuwe klanten meer binnen gelaten, maar er werd ook niemand weggestuurd. 

Tot een half uur later, toen handhaving op de stoep stond. Zij verzochten de horeca ondernemers zich aan de regels te houden. Karin Hiemstra: “Daar hebben bijna alle ondernemers gehoor aan gegeven, op één na. Je wilt geen gedoe, zeker niet voor de gasten. Het is in de horeca niet alleen maar sex, drugs & rock ’n roll, hoor. De meeste van ons zijn serieuze ondernemers, met hart voor onze gasten, goed eten en een gezellige sfeer.” 

Horeca de dupe

Karin Hiemstra is eigenaar van restaurant de Fransman. Volgens haar is horeca de dupe van de bezuinigingen in de zorg. Daarom demonstreerde ze afgelopen zaterdag, en misschien komende zaterdag weer. Dat hangt af van hoe de week verloopt; ze sluit niet uit dat de maatregelen nog aangepast worden. “In Den Haag vinden deze week weer allerlei overleggen plaats. De regering wordt gevoed met nieuwe informatie uit de horeca. En dat is zinvolle informatie, want de horeca denkt goed mee.” Net als in werkgroep van de Alkmaarse horeca die de afgelopen maanden regelmatig overleg heeft met gemeente Alkmaar. Ze hebben hetzelfde doel: horeca mogelijk maken in een veilige omgeving.

Statement

De demonstratie van afgelopen zaterdag was bedoeld om een statement te maken. Karin: “Het is ontzettend zuur dat we weer met een tijdslot te maken hebben. Dat werkt niet in de gastronomie. En als je cafés vroeg gaat sluiten, dan gaan mensen thuis verder borrelen. Daar komen dan weer mensen op af die van andere plekken komen, en die misschien niet eens een QR-code hebben. Daar komen juist de besmettingen vandaan.” 

Rustige demonstratie-actie

Karin vertelt over het verloop van de actie afgelopen zaterdag: “Onze gasten zijn geen relschoppers. De meesten rekenen gewoon af rond de opgelegde sluitingstijd. Toen de actie startte, waren veel restaurants dus al leeg. Bij ons waren er nog een aantal gasten, die mochten nog rustig hun diner afronden. We hadden gehoopt tot 00.00 uur open te blijven, maar handhaving stond al op tijd op de stoep en we hebben meteen gehoor gegeven aan hun verzoek om te sluiten. Ik ben blij dat we ons punt hebben kunnen maken tijdens een rustige demonstratie-actie.”