Het Stedelijk Museum Alkmaar organiseert een serie lezingen bij de tentoonstelling van Allart van Everdingen.
Het Stedelijk Museum Alkmaar organiseert een serie lezingen bij de tentoonstelling van Allart van Everdingen. (Foto: aangeleverd)

Expertlezingen Allart van Everdingen

Algemeen

ALKMAAR - In november en december organiseert Stedelijk Museum Alkmaar een serie lezingen bij de tentoonstelling ‘Allart van Everdingen. Het ruige landschap’. 

De eerste lezing gaat over de reis door Noorwegen

De lezingenreeks start 25 november met een lezing van de samensteller van de tentoonstelling, Christi Klinkert, conservator van Stedelijk Museum Alkmaar. Zij zal ingaan op het hele voortraject van de tentoonstelling. Het onderzoek van de verschillende leden van ‘team Allart’, de reis door Noorwegen en Zweden in de voetsporen van Allart, en de samenwerking met de tentoonstellingsontwerpers.

Reinaert de vos 

Dan is het woord op 2 december aan Marjan Pantjes. Deze jonge kunsthistorica werd dankzij een beurs uit het Ekkartfonds van de Vereniging Rembrandt betrokken bij de voorbereiding van de tentoonstelling. Zij zal vertellen over de bijzondere prenten die Allart van Everdingen maakte bij de verhalen over Reinaert de vos.

Klein formaat boekje 

In de tentoonstelling ‘Het ruige landschap’ is een bijzonder, klein formaat boekje te zien met daarin een serie gedetailleerde zeegezichten en landschappen van Allart van Everdingen. Op dinsdag 14 december vertelt Ellis Dullaart, conservator oude Nederlandse kunst bij het RKD, over deze uitzonderlijke schilderingen

Landschapsprenten 

Op 19 december geven we het woord aan Erik Hinterding, conservator prentkunst van het Rijksmuseum. Hij zal de landschapsprenten van Allart van Everdingen bespreken – het tot voor kort minst bekende en minst onderzochte deel van zijn oeuvre.
De lezingreeks vindt plaats in het auditorium van Stedelijk Museum Alkmaar, toegang is € 7,50 (excl. entree).

Allart van Everdingen (1621-1675). Le Roman de Renard : 6- Le Renard déguisé en moine s'insinuant dans la confiance du coq (Bartsch 6). Eau-forte sur papier, 1650-1655. Musée des Beaux-Arts de la Ville de Paris, Petit Palais.