Alkmaar wapent zich tegen de donkere dagen voor kerst.
Alkmaar wapent zich tegen de donkere dagen voor kerst. (Foto: vincentdevriesfoto.nl)

Kom maar op met die donkere dagen

Algemeen

ALKMAAR - Een joekel van een lichtgevend cadeau op het Ringersplein, twintig kerstbomen op prominente plekken en duizenden lichtjes. Alkmaar wapent zich tegen de donkere dagen tijdens de feestmaand. Het lijkt of er dit jaar flink is uitgepakt met de sfeerverlichting, maar volgens Rein de Wit van ondernemersvereniging Alkmaars Bolwerk is het pakket niet uitgebreid.

“Vorig jaar werkten we met dezelfde materialen, maar door alle coronamaatregelen konden we niet alles plaatsen waar we dat graag wilden; daardoor viel het wat minder op. Zo stond het grote cadeau -  waar je doorheen kunt lopen - vorig jaar bij het politiebureau dat niet toegankelijk is voor publiek. We willen als ondernemersvereniging de stad zo mooi mogelijk maken om toeristen, bezoekers uit de regio en inwoners een warm welkom te geven. Op dit moment werken we ook aan het plan om kerstbomen te plaatsen in lege winkelpanden. Met de komst van het ondernemersfonds kunnen we volgend jaar hopelijk nog meer uitpakken.”

Rond het centrum zijn zo’n twintig kerstbomen geplaatst. (Foto: Vincentdevriesfoto.nl)

Prachtstraatjes

Een aantal bomen staat op prominente plekken, zoals in het verlengde van parkeergarages. “Het is een mooie binnenkomst van de stad”, zegt centrummanager Loes Bruinenberg. “We doen er natuurlijk alles aan om de stad zo mooi mogelijk te maken. Zo zijn we het centrum ook aan het vergroenen, bijvoorbeeld via het project Prachtstraatjes van Alkmaar Bolwerk. De Boterstraat, Achterstraat, Payglop, Hoogstraat zijn al gereed. De Boterstraat hebben we als eerste aangepakt, daar begin je nu echt resultaat te zien. Dat de straat er beter uitziet, heeft ook een positief effect op de leegstand. Die was vorig jaar fors, terwijl er nu nog twee panden leeg staan.”

Blinde muur

Op dit moment wordt er gewerkt in de Schoutenstraat. Het plan is om onder meer de grote, blinde muur van het stadhuis te vergroenen. “Als deze straat afgerond is, zijn we met het project ongeveer op de helft. De Oude stad en Huigbrouwerstraat volgen nog. Waar we ook veel mee werken zijn overspanningen, waardoor het groen over de straat kan groeien. Denk dan bijvoorbeeld aan blauwe regen of Japanse bloesem. Er is trouwens een vrijwilliger die wekelijks een paar uurtjes al het groen in deze straatjes bijhoudt. Daar zijn we natuurlijk superblij mee! Naast de kleinere straatjes zijn we ook nauw betrokken bij grotere projecten, zoals het vergroenen van de Laat en de groene strook om het centrum heen.” Eind oktober verscheen er een rapport met aanbevelingen over dit onderwerp om de stad groener en fleuriger te maken. Een volledig groene strook vol bloemen om het centrum heen kost zo’n vier miljoen euro. Daarom wordt begonnen met het Victoriepark en het Bolwerk. Dit kost drie ton en die heeft het college alvast gereserveerd.