Alkmaarse jongeren leren in Purmerend over de risico’s van hun digitale talent.
Alkmaarse jongeren leren in Purmerend over de risico’s van hun digitale talent. (Foto: aangeleverd)

Jongeren leren over kansen en risico's van hun digitale talent

ALKMAAR - Jongeren met sterk ontwikkelde IT-vaardigheden verzamelden zaterdag 13 november in Purmerend voor re_B00TCMP, een evenement georganiseerd door Noord-Holland Samen Veilig en de politie. In het H2O e-sports en gaming centrum in Purmerend kregen deze jongeren - onder meer uit Alkmaar - inzicht in de kansen en risico’s die hun talenten met zich meebrengen.

re_B00TCMP is gebaseerd op ervaringen uit Engeland. Het doel is om jongeren te laten zien hoe ze hun digitale vaardigheden op een goede manier kunnen inzetten. Zaterdag was er een apart programma voor ouders om hen hierin te ondersteunen. Marieke Verhagen, projectleider Cybercrime en Digitale criminaliteit van NHSV: "Met re_B00TCMP willen we jongeren met goede IT-vaardigheden in een vroeg stadium bereiken. Door het bieden van positieve alternatieven en trainingen hopen wij als overheid, politie en Openbaar Ministerie cybercriminaliteit te voorkomen en de jongeren te laten zien dat ze een digitaal talent zijn."

Sessies met politie

De jongeren kregen interactieve presentaties over ethisch hacken, cybersecurity en de gaming industrie. Ook konden zij meedoen aan verschillende digitale challenges. Het cybercrimeteam van Noord-Holland en Team High Tech Crime (Landelijke Eenheid Dienst Landelijke Recherche) van de politie vertelden over politie-onderzoeken op het gebied van cybercrime.

NH Samen Veilig (NHSV) is een regionaal samenwerkingsverband tussen 34 gemeenten, politie en het Openbaar Ministerie binnen de politie-eenheid Noord-Holland. 

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Alkmaarse jongeren leren in Purmerend over de risico’s van hun digitale talent