Petra, Daphne en Nanda hebben hun boodschappenroutine aangepast voor minder afval.
Petra, Daphne en Nanda hebben hun boodschappenroutine aangepast voor minder afval. (Foto: aangeleverd)

Boodschappen doen zonder plastic

ALKMAAR - Een afvalzak vol met plastic per week: herkenbaar voor veel mensen die hun boodschappen bij de supermarkt doen. Wie zijn plastic afval wil verminderen, kan inspiratie opdoen tijdens de Zero Waste Wandeling door Alkmaar op 20 november. 

Je bent op veel plekken welkom met je eigen bakjes

Gidsen Petra, Daphne en Nanda hebben hun boodschappenroutine zo aangepast dat ze bijna geen plastic afval meer hebben. Met liefde delen ze hun favoriete tips en zero waste adresje in het centrum van Alkmaar. 

Koffie in eigen beker

“Je bent al op heel veel plekken welkom met je eigen bakjes en zakjes," vertellen de dames. Hun brood laten ze bij de bakker in een meegenomen broodzak stoppen. Hun cappuccino laten ze bij hun favoriete adresjes in hun eigen thermosbekers schenken. Ook laten ze lekkere curry in eigen bakjes scheppen. "Steeds meer mensen vinden dit heel gewoon. En dat willen we heel graag laten zien."  


Boodschappen doen zonder plastic is een belangrijk onderdeel van de Zero Waste Lifestyle. Volgens Petra, Daphne en Nanda is het veel makkelijker dan de meeste mensen denken. 'Zero Waste' betekent letterlijk: nul afval. Dat is wel heel idealistisch, en niet waar het per se om gaat. Het staat meer voor een manier van leven. Waarbij je de afvalberg en je eigen footprint verkleint en bewuste keuzes maakt bij aankopen, producten en verpakkingen. Heb je dit product écht nodig? En zo ja, zijn er andere duurzame alternatieven zijn? 

Zero Waste Wandeling 

De wandelingen zijn zaterdag 20 november om 10.00 en 10.30 uur. Aanmelden is verplicht en kan via 'wandeltours' op www.zerowastenederland.nl. Heb je vragen of wil je meer informatie? Nanda van den Ham 06-24805655