Afbeelding

Alkmaar & de Rubik-kubus

Oudere lezers herkennen de kubus van de Hongaar Rubik nog wel. Voor de meeste jongere lezers is het voldoende om te weten dat het een puzzel is in de vorm van een kubus. Elk zijde een geheel zelfde kleur, zo snel mogelijk: dat is de bedoeling.

Het centrale deel bestaat uit een stelsel assen waar omheen de middens van de zijvlakken kunnen draaien. De overige delen zijn op ingenieuze wijze zo gevormd dat elk vlak van de kubus ten opzichte van de rest kan draaien. Daardoor kan elk hoekstukje en elk zijstukje van positie wisselen met een ander overeenkomstig stukje. In de startpositie zijn de zes vlakken egaal gekleurd in de zes kleuren wit, rood, oranje, geel, groen en blauw. De opgave is de vlakken zo te draaien dat de kubus vanuit een willekeurige positie teruggebracht wordt naar de startpositie met egale zijvlakken.

Lastig is: je kunt niet opnieuw beginnen nadat je je hebt vergist. Hiermee is er een parallel met de historische binnenstad van Alkmaar. Want ook daar kun je beter niet experimenteren. En ook kun je de oorspronkelijke vorm niet terugkrijgen als je teveel hebt ‘weggedraaid’. Helaas is dat nogal stevig gebeurd. 

Ook Alkmaar is gekleurd. Grachten en singels die al meer dan 1.000 jaar gebruikt worden voor handel over water, bijvoorbeeld. Restanten van dwangburchten, kastelen, oude stadsvilla’s, monumentale kerken, karakteristieke panden, enzovoort.


Dat er aan de buitenzijde van Alkmaar allerlei veranderingen gaande zijn is op zich niet verkeerd. Maar laten we vooral proberen de mooie kern van onze veelkleurige kubus te behoeden voor experimenten. De HVA wil die kern behouden voor hen die na ons komen.


Henk de Kruik,
secretaris HVA