Ben Wansink.
Ben Wansink. (Foto: Archief)

Niet de grootste ui...

Potjandokie, schreef ik enkele maanden geleden over mijn deelname aan De Grootste Ui-wedstrijd van het uienbedrijf Groot en Slot, moet ik melden dat het mij niet gelukt is een kolossaal grote ui te kweken. Ik kreeg van trouwe lezers hier vragen over, dus hier de harde waarheid! Destijds meldde ik dat mijn kweekbakje door harde wind kapot gevallen was en ik een zestal beginnende uitjes heb kunnen redden, maar ze brachten me geen winst.


De firma Groot en Slot stuurde me, heel attent, nieuwe zaadjes toe, maar mijn vertrouwen in de paar overblijvende zaadjes was enorm groot. Zij zouden en moesten het doen, althans één van hen moest mij de eeuwige roem bezorgen. Het resultaat is dat ik keurige uien heb maar niet de grootste. Ik neem het de zesling niet kwalijk, maar ben wel diep en diep teleurgesteld.


Eén ui is zelfs een ieniemienie uitje gebleven. Het schijnt dat ene Brigitta Zomerdijk uit Alkmaar heeft gewonnen volgens een mailtje. Stel je voor, iemand uit de stad die mij, plattelander uit het agrarische dorp Langedijk verslaat, het moet niet gekker worden! Ik neem het haar ook niet kwalijk, maar begin wel te twijfelen aan mijn groene vingers. Ben blijkbaar niet de kweker die ik dacht. 


Een volgende keer meedoen met deze wedstrijd? Ik vind hem leuk, dus denk het wel. Maar maak dan eerst een strijdplan en ga bij deskundigen informeren hoe het beste een grote ui te kweken. Zij weten het natuurlijk precies en geheid dat ik dan de allergrootste ui van Nederland en omgeving kweek. Die dame uit Alkmaar is gewaarschuwd! En mocht ik weer verliezen, noem mij dan maar de grootste ui!


Ben Wansink