Afbeelding

Van Jodenkoek naar Odekoek

In 2008 stond in een artikel in de Alkmaarse Courant te lezen: ‘Er is in 125 jaar veel veranderd, maar niet bij de Jodenkoek van Davelaar.’ Dertien jaar later blijkt dat anders uit te pakken. Om meer recht te doen aan de tijdgeest van nu kan sinds februari 2021 de Jodenkoek als Odekoek geconsumeerd worden.

De koek wordt weer in blik verpakt, maar de aankleding daarvan is aangepast aan de nieuwe tijd. Wees dus zuinig op uw blik met bruin-gele wikkel inclusief kaasdragers en waagtoren, want dat behoort straks tot de geschiedenis die in 1883 in Alkmaar aan de Houttil 36 begon. Daar bakte Cornelis Stam zijn Jodenkoeken. Het recept van een mix met suiker, boter en kaneel zou nooit veranderd zijn. Albert Govers, de opvolger, van Stam begon de koek in blik te verkopen waarop statiegeld werd geheven. In 1924 nam Dirk Davelaar de bakkerij over, hij wist wat adverteren betekende en door zijn toedoen raakte de verkoop van de blikken Jodenkoek in de lift. De naam Davelaar bleef bij iedere overname aan de koek verbonden. De productie van de Jodenkoek verhuisde uiteindelijk naar een bakkerij in Veenendaal.


Er is even sprake geweest dat de Alkmaarse koek in het oude Ringerscomplex weer van de bakplaat zou komen, maar we weten dat die Ringersexperience niet werd gerealiseerd. Na een volgende overname sleutelde de nieuwe eigenaar aan receptuur en verpakking wat afbreuk deed aan de oorspronkelijke Noord-Hollandse lekkernij. Anno 2021 echter wordt Davelaar’s Odekoek weer volgens vertrouwd recept op de bakplaat in een rotatie-oven in Zwaagdijk gebakken. Een ouderwets lekkere koek met een nieuwe naam in een modern jasje.


Ans Hagenbeek, HVA